Saturday, April 2, 2011

Revolution Monument

Cladirea din stanga, jumatate caramida-jumatate sticla este sediul Uniunii Arhitectilor din Romania. Monumentul din dreapta este Monumentul Revolutiei.

26 comments:

  1. Tocmai imi faceam azi o lista cu locurile pe unde vreau sa ma plimb prin Bucuresti. Tocmai s-a marit lista. Multumesc frumos! Chiar e foarte interesanta cladirea din stanga.

    ReplyDelete
  2. asta nu stiam, dar e interesant de vazut. sunt multumit cand vad asemenea colturi... multumim, Costin.

    ReplyDelete
  3. e pe langa Biserica Kretzulescu, nu?

    ReplyDelete
  4. Am inteles ca este un monument controversat, cunoscut si sub denumirea de "teapa lui Ghildus".

    ReplyDelete
  5. Imi amintesc despre acest monument ca a fost foarte controversat la vremea lui.Licitatia a fost castigata de Alexandru Ghildus in 2003 si a fost inaugurat in 2005.S-a dorit sa fie un obelisc cu o coroana in varf dar a iesit o tepusa cu un cartof numita la vremea sa "tepusa celor 15 ani de tepe fara nici un vinovat".
    Dar cel mai important , mai tine-ti minte valoarea investitiei in 2004 ? 1.600.000.EURO

    Fabulos ! ! !

    ReplyDelete
  6. Habar nu aveam de cladirea asta, buna fotografia!

    ReplyDelete
  7. Imi aduc si eu aminte la fel ca antecomentatorii de aici, de povestea Monumentului Revolutiei. Alaturarea intr-o singura fotografie a unei cladiri a Uniunii Arhitectilor, care mie sincer mi se pare un kitch si a unui Monument falic in esenta mi se pare un fel de anacolut fotografic daca imi este permisa comparatia putin fortata. Fotografia vrea totusi sa ilustreze lipsa de coerenta in opera de constructie sau poate reconstructie a Bucurestiului. Numai bine tuturor!

    ReplyDelete
  8. No comment. De aia au primt autorizatie de constructie domnii arhitecti. A iesit un kitsch, cum bine spunea Alice.

    ReplyDelete
  9. Da, imi amintesc ce scandal a fost cu acest monument! Fotografia este foarte reusita!
    Un sfarsit de saptamana agreabil!

    ReplyDelete
  10. @ BlackCat : ma bucur ca am resusit sa mai castig un fan al iesirii in aer liber (chiar daca orasul e imbacsit) cat mai mult. Calatorii placute.

    ReplyDelete
  11. @ Raul : mai sunt multe astfel de locuri.

    ReplyDelete
  12. @ Dianna : Corect. La 100 de metrii.

    ReplyDelete
  13. @ Gabriela Elena : Asa este. Mare afacere treaba asta.

    ReplyDelete
  14. @ Sorin ; Asta mi-a ramas si mie in minte. O mare smecherie, sunt sigur de asta. Cxineva a incasat bani multi.

    ReplyDelete
  15. @ Alicee : motivul pentru care este asa, este pentru ca s-a impus sa se paastreze ce a mai ramas, sa fie conservat. Au pastrat ce mai era, zidurile si din interior au construit acel monstru de sticla.

    ReplyDelete
  16. @ Alice Georgiana:
    @ Cristi:

    Si eu consider ca este un kitch.
    Legat de monumentul revolutiei, a costat multi bani, si nu vad nici un detaliu care sa lege acel monstru hidos de revolutie, in afara listelor de la baza, cu numele multor decedati in revolutie.

    ReplyDelete
  17. @ Nea Costache : Multumesc frumos. La fel.

    ReplyDelete
  18. WARNING: LUNG, ca e poza complexa cu 2 idei plus ca am si sfatul medicului insotit de un ordin al medicului:


    1.Simpatici de tot arhitectii astia ! De fapt recunosc pe fata, sincer, asa cum ar trebui cu totii sa facem daca am observa acelasi lucru despre domeniul nostru de activitate (inclusiv individual, relational cu alti indivizi si cu societatea mai larga, cat si profesional in care activam) care e amlgamul de gen un pic "altoi de/pe varza" care a cam fost "stilul" arhitectonic romanesc de-a lungul timpului ! (Sa vina va rog un arhitect adevarat aici, ca eu din pacate nu cunosc nici unul in real life, si sa imi spuna daca am dreptate sau nu, ca eu personal cred ca am MULTE de invatat de la un arhitect profesionist, ca de altfel am admirat dintotdeauna pe cei care se incumetau sa dea la facultatea de Arhitectura si mai ales mai si reuseau sa intre acolo, ca totusi nu e la mana oricui sa fie bun/talentat, nici macar doar simplu competent-average in DOUA domenii atat de diametral opuse, care de fapt si in creierele nostre personale se afla in EMISFERE DIFERITE, ca matematica/ingineria/spatialitatea/tehnica/analiza si dincolo arta/creativitatea/sinteza.)(Care emisfera depinde daca suntem dreptaci sau stangaci, la ambidextri chiar ca habar n-am ,ar trebui sa stiu, poate vine un neurolog sa ne zica si noua, poate ca o sa caut si eu ca totusi ar trebui sa fi stiut si uite ca nu stiu cum functioneaza la ambidextrii autentici, adevarat innascuti faza asta.)

    ReplyDelete
  19. 2. Cat despre monumentul revolutiei mie personal, tinand seama de faptul ca am fost mic copil si ca nu ma absolut nici o amintire afectiav deosebita legata de zilele si timpusrile alea, eu pot doar asa sa opinez in general re. forma, ac mie mise pare cam nepotrivita gogoasa aia sau ce o fi strapunsa de turnul ala ascutit care-mi aminteste de unele simboluri ezoterice mai bizare iubite de unii UFO-logi gen aia care zic ca ezista aliens in Roswell, New Mexico sau care cred ca exista alien abduction.

    Daca era cumva vreo aluzie cum ca revolutia din 1989 ar fi fost mai curand un fel de "conspiratie" si nu o revolta populara autentica, pai atunci sa se linisteasca toata lumea ca parerea mea este ca toate revolutiile contin SI elemente de conspiratie SI elemente de revolta spontana autentice si chiar eroice in unele cazuri de oameni individuali eroi. Si va rog sa vina aici si un istoric autentic ca sa imi zica daca am dreptate sau nu, ac eu SI de la istoricii profesionisti cred ca ma ce invata, PLUS ac pe ei chiar ca vreu sa-i intreb de ce parte se afla ei, fiecare, personal:
    a) istoria merge ca o spirala
    b) istoria curge ca un fluviu la vale
    c) istoria merge cand ca o spirala cand ca un fluviu, asa la intamplare
    d) istoria merge haotic fiind complet in miscare browniana
    e) alte feluri de scurgeri/miscari/ progresii/inaintari ale istoriei, si care sunt alea explicate simplu ca la scoal generala ca sa le inteleg si eu.

    De ce vreau eu raspuns la intrebarea asat despre cum curge istoria: pt. ca vreau sa ma lamuresc o data re. daca e bine sau nu sa urmam sfatul ca daca nu invatam istoria riscam sa o repetam (si nu e numai ca vreau eu sa stiu de curiois pt. mine ca sunt eu ca o baba curioasa, ci pentru ca raspunsul ar putea avea aplicabilitate concreta in tratamentul unor anumite cazuri psihiatrice specifice cand se apliac anumite feluri de psihoterapii. Nu ma puneti sa explic si asta ca e atat de tehnic ca nici eu nu prea inteleg chestia asta logic si clar, in nici un caz la niveleul la care m-as putea sa ma pricep sa o re-explic in mod simplificat la altii, ci o inteleg mai mult intuitiv.)

    ReplyDelete
  20. 3. P.S. Um autentic expert in domeniu (in caz ca aveti vreo data nevoie de vreun expert adevarat in vreun domeniu oarecare) INTOTDEAUNA ar trebui sa (ar fi normal sa) stie sa isi explice ideile de baza din domeniul in care e expert la nivel simplificat de csoala general pt. consumul si folosul larg popular. Daca nu stie sa faca asta inseamna ca:
    a) ori NU VREA sa invete macar sa incerce sa faca asta si atuncii e din ala de tip mad-scientist fara compasiune fata de altii, gen Mengele;
    b) ori chiar nu poate el structural sa o faca si atunci inseamna ca are boala Aspergers (se mai inatlneste destul de des la matematicieni si alti stiintifico-tehnici din astia).

    Or mai fi si alte posibile variante dar astea sunt cele mai de baza cred eu, as mai utile pt. cei care ar avea nevoie vreodata de verun expert sa le devina consultatnt sau sa le fie expert-witness la vreu proces legal oarecare, etc. dac e chiar medic-expert si NU E INSTARE sau pare ca NU VREA sa va explice ce crede el si ce plan de tratament are pt. dvs. personal sau familie asa ;la nivel simplu de cls. 2-4 ca sa intelegeti clar ce se intampla cu dvs sau cu cei dragi dac sunteti bolnbavi, atuncu FUGITI DE EL MANCAND PAMANTUL CA E DE RAU, daca e vreun expert din asta miondial din care nu se mai gaseste altul asa usor in orasul dvs., atunci MACAR INDRAZNITI CU VOCE TARE DAR TOTUSI FERM SI HOTARAT SA II SPUNTI IN FATA CA DVS> DORITI O A DOUA OPINIE (un SECOND OPINION)de la un alt expert despre cazul dvs, ca este ETIC OBLIGAT sa o faca si sa va faciliteze accesul la acest al doile expert, chiar daca in sufletul lui o sa va urasca ba chiar o sa va si injure. Ce va pasa dvs, de sufletul lui, dvs. trebuie sa va pese de dvs, sau de cel drag dvs, care e bolnav, fiti CAT MAI EGOISTI la faza asta cand va intalniti cu medici experti. Daca nu va raspunde la acesata cerere LEGITIMA din partea oricarui pacient de a beneficia de un second opinion, atunci nu nuami FUGITI, adr si RECLAMATI-L la Colegiul medicilor din judetul respectiv.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Second_opinion

    (Re. real life zic eu toate cele mai de sus, ca aici pe net va ordon sa ascultati toti ce va zic eu si sa faceti dupa pofta si placul meu, ca o sa vedeti voi ce o sa se-ntample daca nu faceti ce zic eu sau chiar si indrazniti sa nu fiti de acord vreofdata cu ce zic eu...I wish...chiar nu va dati seam ce mare extraodinara placere adevarata imi face mie cand cineva imi arat asa logic si clar la nivel de cls. 2-4 si mie unde si cu ce am gresit in vreo opinie oarecare. Mi s-a intamplat asta de vreo 2 ori in ultinul an, si mi-a placut extraodinar de mult cand s-a inatmplat, zau! O data Blegoo, pe un forum, nu pe blog, a reusit sa imi arate ca greseam re, daca medicii trebuie sa aiba empatie fata de bolnavi, si in timp ce incercam eu scriind sa-i demonstrez contrariul, am observat ca logica frazelor si ideilor ma duceau EXACT catre pozitia LUI nu a MEA. A FOST EXTRAORDINAR DE MISTO sa mi se intample asta si chiar am invatat ceva f. util si mi-am facut si un fel de prieten virtauoa stabil bun de tot in acre am incredere. www.blegoo.com)

    Deci, mana sus toti arhitectii, toti istoricii si medicii neurologi care ori vor sa ma lamureasca cum e cu ambidextrii ori nu sunt de acord cu mine re. experti in general si /sau second opinion in particular !

    ReplyDelete
  21. @DrCraciun vreau sa iti dau un raspuns scurt la una din dilemele tale existentiale. Din istorie se invata dar din pacate se repeta greselile. Paradoxal nu-i asa? Avand insa in vedere specialitatea ta de psihiatru (asa am inteles) ai putea sa ne lamuresti cum un om poate si invata dintr-o greseala dar sa o comita totusi cu buna stiinta. Numai bine!

    @Costin, eu am priceput ca au vrut sa pastreze partea frumoasa arhitectural si sa o completeze in non-stilul arhitectonic contemporan, dar vreau sa sublinez ca am impresia ca au dat un mare chix! Numai bine!

    ReplyDelete
  22. sediul uniunii arhitectilor e cladirea mea preferata din bucuresti, intotdeauna mi-a placut sa ma uit la ea.

    ReplyDelete
  23. P.P.S. Eu nu am precis Aspergers deci sa fie clar ca eu NU SUNT DECI EXPERT LA PSIHOTERAPIE (desi mereu ma straduiesc sa invat cat mai multe despre ea si toate felurile ei, deoarece face parte ca arma de atac/tratament din panoplia/tolba oricarui medic psihiatru, despre unele tipuri de psihoterapii stiu mai multe, despre altele mai putin, de aia PER TOTAL EU MA DESCALIFIC AUTOMAT din rolul de expert in PSIHOTERAPIE luata ca domeniu individual complex atat teoretic cat si practic, ei in general stau mai bine ci practioca ca sunt bun de gura si intuitiv, cu TEORIA stau eu mai prost ca ma plictisesc repede sa citesc carti lungi daca nu sunt politiste sau daca nu sunt scrise de urmatorii autori:

    1.Keith Ablow (fictiune cu psihopati criminali),
    2.Oliver Sacks (cazuri neurologice bizare si misto de tot descrise la nivel de sc. generala),
    3.Ramachandran (neurologia constientei in general si in particular a unor tulburari de perceptie descrisa la nivel de liceu...excelent baiatul asta indian fiu de nomenclaturist odata la el in India, acum insa refugiat la San Diego in SUA de furia invidiosilor pe nomenclaturisti care se gaseste in multe tari sarace din lume, i se mai spune, am auzit, Marcio Polo al constientei creierului, merita de citit se gaseste si pe net in fragmente sau conferinte pe youtube),
    4.Jonathan Kellerman (fictiune cu Alex Delaware, psiholog de copii si adolescenti cu supra specializare in consultation-liaison, heterosexual care colaboreaza cu Milo Sturgis,un detectiv homosexual re. rezolvare cazuri criminale grave la pacienti cu anumite patologii psihiatrice in Los Angeles; cu Alex asta CHIAR ca as vrea sa fac si eu echipa profesionala pt. pacientii mei, cred cane-am completa de minune, plus ca si mie imi place C-L psihiatriac la adulti !),
    5. Samuel Shem, (a scris 2 carti despre un pshiatru tanar in training american imediat dupoa facultate ca sa vedeti cum se "dezvolta", adica in sens negativ, empatia si compasiunea fata de pacienti in timpul trainingului in care de fapt devine din ce in ce mai bun si mai expert, in primul volum face medicina interna (ca toti trebuie sa facem si asta) al doilea volum psihiatrie. Lectura cartilor- cel mai bine insotita de filmul The Hospital de Paddy Chayefsky, cu George C Scott.
    6. Yalom desore cazuri de psihoterapie de grup dar si individuale
    7. Peter Kramer-tot ce a scris incepand cu listening to Prozac (despre psihoterapie pt psihiatri dar si pt clienti
    8. William styreon (ala cu Sophie's choice)descrie depresia melancoliac grava intr- carte autobiogarfica
    9. Sue Chance- mamapsihiatra care a avut un fiu care s-a sinucis, lectuar obligatorie pt toti cei care au avut sinucideri in familie
    10. Kay Renfield Jamieson psiholog american-de citit tot, bipolari, sinucidere, arta si artisti
    11. Atul Gawande -carti despre relatia medic-pacient si anumite boli, cu sfaturi practice ,plus articole in revista the New Yorjker se gaseste gratis pe net cautati in search box
    12. On Death and Dying, Elizabeth Kubler Ross
    13. Sylvia Plath plus filmul Splendor in the grass


    Mai sunt o groaza BUNI BUNI pt TOT publicul general, dar nu mai tin eu minte acum pe toti vi i-m dat pe aia esentiali. acutati-i si o sa gasiti si infoi pe net de la ei si despore ei, MERITA pt educatia generala a publicului larg. Daca nu exista in romana-TRADUCETI-I si PUBLICATI-I, aia cu amici+iubiti tradcatori sau il admirati pe Liiceanu de la Humanitas.

    ReplyDelete
  24. SORRY CC ! Dar zau ca asa s-a nimerit daca a venit vorba despre cele 2 hemisfere cerebrale diferite atacate de poza ta !

    ReplyDelete
  25. @ Alice Georgiana : Si eu sunt de aceeiasi parere. E o mare porcarie.

    ReplyDelete
  26. Am aflat si singur raspunsul la acea intrebare fara sa mai ma nevoie de un istoric contemporan roman, cu ajutorul audientei care a asistatat la Conferinta mea de presa si a unei firme de arhitecti norvegiana numita Snøhetta (aflata la mine in blogroll sub linkul Arhitectii), plus cu ajutorul unui fotograf grec care mi-a aratat aceasta poza de aici chiar azi dimineata:

    http://tagein-tagaus-athen.blogspot.com/2011/04/everyday-ness.html?

    Raspunsul corect este ca istoria merge ca o CASCADA. Si asta acum mi se pare atat de clar si de evident, incat eu nu o sa uit niciodata nici aceasta descriere, nici pe cei care m-au ajutat sa mi-o clarific si de cate ori o sa vad eu vreo cascada in real life o sa ma gandesc la ei si la diversele feluri de istorie care exista.

    ReplyDelete

Atacul cu idei :