Oscar Schindler rose to the highest level of humanity, walked through the bloody mud of the Holocaust without soiling his soul, his compassion, his respect for human life - and gave his Jews a second chance at life.
To more than 1200 Jews Oscar Schindler was all that stood between them and death at the hands of the Nazis. A man full of flaws like the rest of us - the unlikeliest of all role models who started by earning millions as a war profiteer and ended by spending his last pfennig and risking his life to save his Jews. An ordinary man who even in the worst of circumstances did extraordinary things, matched by no one. He remained true to his Jews, the workers he referred to as my children. In the shadow of Auschwitz he kept the SS out and everyone alive.
Filmul "Lista lui Schindler" a fost unul de exceptie.
ReplyDelete?
ReplyDeleteCa sa am puterea sa ma uit la film mi-au trebuit o gramada de ani,abia anul trecut l-am vizionat,dar si atunci cu strangere de inima.Mereu am retineri cand vine vorba de a vedea cum sufera oamenii. Ce-i drept,numai pentru acest mare OM merita sa vezi tot ceea ce a reusit sa faca pentru OAMENI.
ReplyDeletePuţine persoane, mai ales tineri, s-ar fi oprit la Oscar Schindler care pentru mulţi a trecut neobservat, desi pentru peste o mie de evrei el a insemnat viaţa. Poate si alti germani au ajutat evreii în perioada aceea cumplită, dar nici unul nu a ajutat atât de mulţi evrei în condiţiile în care oricând putea fi acuzat de tradare a intereselor celui de al Treilea Reich.
ReplyDeleteEste minunat că aatragi atenţia asupra acestui mare OM .
Din nou văd acel caracter de excepţie pe care l-am intuit în persoana ta...
Deci ati vizitat si Madame Tussauds! frumos! acum chiar ca nu înteleg de ce a spus Irina ca ei nu i-a placut Viena de loc! :(
ReplyDeletePS: tare curioasa as fi sa-mi spui de ce ai scris textul pe engleza?!
@ Carmen : am pus textul in engleza pentru ca : 1.asa era pe site-ul de pe care l-am copiat.
ReplyDelete2. Nu imi era greu sa il traduc, dar aici intra si cititori din alte tari si cred ca le este mai usor cu engleza decat cu romana.
Ma inclin cu drag.
Truly so nicely done Costin.
ReplyDeleteThank you for sharing this here.
Eu tin minte ca prima oara dupa ce am vazut filmul Lista lui Schindler am comentat ca nu mi s-a parut ca Operatorul a fost cel mai bun, ca filmul ar fi meritat un Operator si mai bun. Nu stiu ce mi-a venit. Fusesem in aceeasi perioada recent impresionat de "Blue" din Trilogia Culorilor ("Blue", "White", si "Red") a lui Krysztof Kieslowski (cat tineam minte si cateva filme din "Decalog"-ul sau) si efectiv am zis ca "Lista lui Schindler" ar fi meritat sa aiba Operatorul preferat al lui Kieszlowski !
ReplyDeleteNu stiu de fapt cine a fost operatorul nici unuia din acele doua filme. Am vazut doar pe IMDB dot COM ca, din punct de vedere tehnic, pelicula din "Blue" a fost Eastman Color, dar nu am putut afla ce pelicula a avut "Lista lui Schindler".
Cred ca este si asta important si interesant. Nu mai zic ca persoana fata de care am comentat eu atunci tampenia aia cu adevarat juvenila si total neinformata era un profesor fata de care eu am avut un mare respect. Si care mi-a zambit atunci ingaduitor, dar si intrigat pe moment ca ma referisem la o chestie atat de tehnica in loc sa ma refer la Subiectul filmului.
Cred, acum, cu mintea de pe urmna, ca pe moment mi s-a parut prea anxiogen sa vorbesc fata de acel profesor, (de origine evreiasca), despre un subiect atat de sensibil si posibil dureros fata de el, cat si poate, mai mult ca sigur, si anxiogen fata de mine, astfel incat mintea mea a creat o adevarata diversiune, un "displacement" i-as zice acum...nu stiu cat din el a fost menit sa ma apere pe MINE de anxietate si cat a fost menit sa il apere pe dansul ! (Mai mult ca sigur era vorba despre anxietatea mea proprie pe care voiam sa mi-o diminuez, deaorece dansul era si ramane un om f. echilibrat, dar asa imi place mie sa imi amintesc, ca am avut si un element de altruism oferit dansului de la mine in comentariul meu !)
LOL ! Ce "operator", ca e o adevarata ECHIPA acolo ! Abia acum vad pe Google ca, de exemplu, la filmul "Schindler's List", Dl George Gambetta a fost "scanner operator", firma Riggin Design, Inc. a asigurat macaraua de filmare si posibil si alt echipament, etc.
ReplyDeletehttp://www.careerplanner.com/DOT-Job-Descriptions/SCANNER-OPERATOR.cfm
http://www.technojib.com/
Eu acum as da "vina" pe Gambetta mai mult decat pe operatorii "macaralei" (carului de filmare), dar cine stie ce alte chestii tehnice nu am eu nici un habar despre !
Pelicula este si ea importanta totusi, F. IMPORTANTA zic eu, mai ales cand este vorba despre un film conceput la sf. secolului XX sa fie alb-negru sau sepia cu pete de culoare. La "Blue' a fost Eastman color. Ce pelicula a fost folosita oare la "Schindler's List", ma intreb acum ? Nu cred ca a fost o camera digitala deoarece a fost filmat alb-negru cu o camera tinuta in mana, deci trebuie sa fi fost un model mai vechi care nu se preta tehnologiei digitale. Cine stie mai multe chestii tehnice din astea sa ne zica si noua unde sa cautam ?
Uite ca Mihai Hristea m-a lamurit ! Ce bine e sa ai pe cine sa intrebi cu folos !
ReplyDeletehttp://hristea.wordpress.com/2011/06/20/me-and-orson-welles/#comments
Pelicula e tot Eastman !