Wednesday, March 23, 2011

Inocenţa




32 comments:

  1. Superba poza, pare putin deranjata ca s-a oprit din joaca pentru cateva secunde.
    Provocarea pentru mine e sa ma gandesc la copilaria mea...

    ReplyDelete
  2. @ Gabi : NU era la joaca... Era la un miting...

    ReplyDelete
  3. Acum ca ne-ai zis unde era ne-ai cam invalmasit gandurile dar oricum prima imprersie era de neprihanire,puritate iar ca parinte pot spune provocarea pentru mine este in principal viitorul lor nu amintiri nu comparatii dar ca factori influentabil sunt contextele.

    ReplyDelete
  4. Un portret deosebit de bine ralizat!
    Provocarea mea pentru voi este rubrica "Miercurea fara cuvinte" :)

    ReplyDelete
  5. Viata insasi este o provocare!

    ReplyDelete
  6. Mai bine ii spunei direct "inocenta pierduta", se vede de la o posta ca asta afost copil neglijat de cand era bebe, nu-i vezi usoara suspiciune din privire, si nu e dia aia de timiditate obisnuita in fata fotogarfului. In plus vreau sa te acuz usor ca faptul ca i-ai facut tu poza si ca ai postat-o aici pe net nu a ajutat-o in mod special pe ea, deci ai actionat in mod gratuit si inutil fata de un copil. Dar stiu ca n-o sa mai faci si ca nu ai avut intentie rea, deci nu m-am suparat pe tine.

    ReplyDelete
  7. nu putem judeca un astfel de copil. ei sunt fara vina. cat despre viitorul lor, acesta depinde de noi

    ReplyDelete
  8. Marea Provocare pe care o voi incerca, va fi sa ma las de fumat.
    Super frumos portretul!

    ReplyDelete
  9. Provocarea noastră pentru ei? Să le alungăm grijile de adult pe care le au unii încă de la o vârstă mult prea fragedă.

    ReplyDelete
  10. @Raul: eu nu judecam pe nimeni, doar remarcam ca a fost impresia mea clara ca a fost neglijata cand era mica, in sufletul meu chiar am simtit regret ca i s-a intamplat asa ceva.

    @CC: vezi ca temporar te-am scos din blogrollul meu pt. ca eu te am la mine linkat sub nume de cod, in gluma bineinteles, "Poze porno", si m-am speriat rau de tot cand am vazut poza unui copil adevarat aparand acolo, une eram obisnuit sa apara de obicei doar natura sau obiecte. O sa repun linkul cand o sa apara urmatoarea poza.

    Asta NU insemana ca nu iti dau eu cumva permisiunea sa mai fotografiezi copii, sau sa le postezi pozele, doamne fereste, cum as putea sa fac asa ceva, mai ales ca esti intr-adevar un fotograf FFF talentat (fara absolut nici o intentie de periere, cele mai relaxante momente pt. mine, chiar daca mai resimt uneori anumite anxietati, sunt cele cand vin eu aici sa ma uit la pozele facute de tine si mai si imi permit uneori sa am mici rabufniri de afect fata de ele, uneori si fata de tine, desi nu prea meriti asa ceva, ca altfel nu le pot numi).

    Doar voiam sa-ti explic in caz ca observai ca am scos linkul si nici nu ti-am mai dat link intr-unul din posturile mele recente in care era vorba despre tine (Politice-starea mea de sanatate), ca mi s-a parut total aiurea sa fac comentarii, chiar si in gluma fata de asta, asa de tare m-am speriat, si chiar ca nu e NICIODATA de glumit despre asa ceva, este TOTAL RAU si PATOLOGIC din toate punctele de vedere posibile din lume (nici nu ma refer la ilegalitate, aia e doar un fleac fata de raul cel mai rau inflictat de toti abuzatorii de copii din intreaga lume, chiar daca nu ajunge la nivel grav, tot e RAU, atat fata de societate, dar bineinteles in primul si in primul rand fata de copiii cu adevarat INOCENTI.)

    ReplyDelete
  11. Si chestia asta cu casatoriile aranjate prea de timpuriu la tigani este de fapt chestia care pe mine personal ma deranjeaza cel mai mult la tigani si este de fapt cam singurul motiv din care am eu sentimente negative fata de tigani, ca in rest hoti si banditi , sau traitori/actionari loiali in clanuri sunt si altii.

    Rata crescuta a NEGLIJENTEI fata de copii lor proprii si a ABUZULUI de copii, uneori chiar prin VIOLENTA fata de ei, la tigani, asta ma oripileaza pe mine cel mai rau, si inainte sa ne pierdem energia in mod steril incercand sa aflam care e cel mai potrivit fel sa le spunem, "tigani" sau "romi", sau sa ne vaitam ca ne fac tara de rusine in afara, sau ca nu-si prea trimit copii la scoala, etc, inainte de astea noi, ca SOCIETATE ROMANA RESPONSABILA, inclusiv toate autoritatile responsabile ale statului alese de noi in functia asta, plus mass-media, AICI trebuie sa isi focuseze TOATA ATENTIA in mod ETIC, JUST si RESPONSABIL, MATUR, plus majoritatea fondurilor nationale si europeene: LA PREVENIREA SI DEPISTAREA CAT MAI TIMPURIE A ABUZULUI FATA DE COPII care se intalneste in mod real si practic la tigani, si la noi in Roamnia, si la tiganii aflati in acest moment in alte tari, chiar acum cand scriem asta si mai scriem siu multe alte prostii, ZI DE ZI, ACUM, IN CONTINUU.

    Si e GRAV si TRIST si SERIOS si IRESPONSABIL. De aia sunt eu cel mai suparat pe romani de fapt cand e vorba de discriminarea fata de tigani, ca NU NE PRICEPEM sa incepem sa adresam ACEASTA PROBLEMA GRAVA SI REALA ADEVARATA, lucru valabil de altfel SI PT. COPII ROMANI NE-TIGANI.

    Asta ma doare pe mine cel mai rau la politicienii actuali, dar si la mass-media care se vrea "educativa" si "informatoare",si se mai lauda ca e si "etica" (haha!), ca nu isi focuseaza toata atentia si toti banii posibili pt. PREVENIRE si DEPISTARE TIMPURIE si TRATAMENT UTIL si EFICIENT catre toate PROBLEMELE SOCIALE si de SANATATE PUBLICA cu ADEVARAT importante pt. noi toti ca natie.

    Scuze ca am tot "tipat" pe aici cu litere mari, dar chiar asa de mult am fost afectat si de poza si de tot ce ziceam ca gandesc eu in capul meu cu adevarat fata de tigani si faat deromani si fata de polticienii romani si fata de MASS-MEDIA care ESTE INCOMPETENTA si chiar si NEETICA uneori in privinata asta.

    De fapt, CC, sa stii ca eu iti multumesc acum ca ai postat poza asta, pt. ca asa am avut si eu "voce" sa zic si eu ceva cu adevarta important si pt. mine si pt. toti cei care au urechi sa auda, dar in primul rand si pt. copii aia amarati, neglijati sau abuzati de tigani, mai in public.

    ReplyDelete
  12. P.S. Asa ca sa mai destind un pic atmosfera ca prea am devenit "stentor", chiar acum cateva zile vorbeam cu un coleg in Norvegia despre cum in Romania suntem noi asa de preocupati cum sa le zicem la tigani (romi sau tigani), si el chiar ca a ridicat din umeri indiferent, ca si aici in ziar au aparut vreo doua articole recente re. numirea lor "romfolk" sau "sigoynere", si el a zis ca tot "sigoynere" ii suna mai bine, ca asa a crescut el si a invatat sa-i numeasca in capul lui si "romfolk" i se pare o inventie mai recenta cam artificiala si prea politically correct fata de punctul lui de vedere (in care eu am incredere ca e om serios si educat), dar ca in fond lui nu-i pasa cum le zice , numai ca isi doreste sa nu mai vina sa cerseasca pe aici vara in grupuri asa de mari (activitatea de cersit pe strada nu este ilegala in Norvegia) si sa NU MAI TRAFICHEZE COPII/MINORI CERSETORI sau, mai rau, DELINCVENTI sau, si mai rau, PROSTITUATE, pe aici prin Norvegia, cum fac ei, cu precadere la Oslo, la Bergen, dar si la Kristiansand (un fel de zona Bible-Belt, mai conservatoare din sudul Norvegiei).

    Deci vedeti ca si colegul meu Norvegian (in care nu degeaba am eu incredere) a judecat TOT ASA in mod corect, gandindu-se la PROLEMELE SOCIALE create de sigoynere in Norvegia lui actuala, pe care el o iubeste si o respecta tot la fel de mult cum o iubesc si o respect si eu pe Romania, si de aia chiar si am asa de HIGH EXPECTATIONS de la ea si de la toti cetatenii si locuitorii si reprezentantii ei, aflati atat in Roamnia cat si pe arena internationala.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Stentor

    ReplyDelete
  13. P.P.S. Daca vreti sa va relaxati si mai tare, duceti-va sa vedeti/cititi ce lucruri utile si interesante pt. o cat mai larga audienta (inclusiv dar nu limitat la medici, studenti, invatacei, ucenici, gardieni etc. !) am comentat eu sub poza de "Lock-down".

    In plus, eu am remarcat acum cu satisfactie , ca pot si eu sa candidez, chiar cu potential succes pt. urmatoarele posturi:

    - ministrul sanatatii
    - ministrul afacerilor externe
    - ministrul de interne
    - postul lui Rupert Murdoch

    ...si multe alte posturi oficiale si importante atat in Roamnia cat si pe arena internationala !

    Chiar v-as ruga sa imi sugerati voi ce alte posturi imporatnte mi s-ar potrivi mie, ca am asa o dorinta de putere in mine in clipa asta...chiar si aceea de a deveni dictator intr-o buna zi, nu numai un biet stentor !

    http://en.wikipedia.org/wiki/Rupert_Murdoch

    ReplyDelete
  14. @ drcraciun : si eu am un sentiment puternic de repulsie fata de tigani si nu numai pentru ca exploateaza la maxim copii ci si pentru ceea ce ai spus si tu actele de violenta si incalcarea legii.
    mass-media nu mai este demult un mijloc de culturalizare si civilizare a omului. Urmareste strict indobitocirea lui, prostirea lui pentru a fi usor de manipulat, pentru a i se servi o un covrig pe post de file de somon.
    Ceea ce spui tu legat de focusarea intereselor pe o anumita ramura, nu este posiobil, pentru ca cei care au putere decizionala, nu vor asta.

    ReplyDelete
  15. @ drcraciun : nu am actionat in nici un caz gratuit si inutil fata de copil. Dovada sunt chiar comentariile tale de la aceasta fotografie. Ai venit cu solutii legate de modul in care ar trebui sa se repartizeze resursele financiare. Scopul meu asta este, sa fac oamenii sa caute solutii, iar tu ai facut acest lucru. Onor tie, viata din norvegia probabil te-a pus la curent cu lumea civilizata si automat au inceput sa se invarta rotitele. Ai gasit solutii simple si care se pot aplica imediat. Asta este diferenta dinter tine, care traiesti acolo si vezi ce inseamna civilizatia si romanul de la botosani care nici macar nu are ce manca. Tu poti gandi limpede si clar, el poate doar sa actioneze instinctiv, isi pierde ratiunea, este animalizat.

    ReplyDelete
  16. @Costin si drcraciun: dati dovada de maturitate si curaj. sa recunosti ca mass-media (unde se incadreaza si meseria ta) e pe o pista gresita, chiar malefica, e un gest brav. plus ca recunoasteti ca unele solutii sunt dureroase, dar necesare

    ReplyDelete
  17. @ Raul Rual : niciodata nu am sustinut altceva.

    ReplyDelete
  18. Fata asta o sa faca ceva. Uita-te la cautatura ei!

    ReplyDelete
  19. @ Dan : cu replica asta, m-ati cam pus pe ganduri, m-a trecut un fior. Era la un miting, impreuna cu alti multi de ai ei. Cand l-au arestat pe Gigi Becali si s-au strans toti in fata tribunalului sa il incurajeze. Acum ma gandesc daca nu cumva ea chiar a facut ceva dupa aceea.

    ReplyDelete
  20. Provocarea? Fiecare adult ar trebui sa-i ajute pe copii sa-si traiasca copilaria si sa nu le rapeasca inocenta! Felicitari pentru fotografie!

    ReplyDelete
  21. Am avut un student prin anii '80, ales dintre mai multi "ca ei". Spun bine "ales", pentru ca a fot ales (dupa ce criterii, habar n-am, dar nu cred ca ar fi putut altcineva cu teste moderne s-o faca mai bine) de comunitate sa meraga la studii. Am vorbit mult cu baiatul ala în pauze, era ales, trimis si întretinut de satra, sa nu evitam cuvântul. Si era printre cei mai buni din grupa. Avea uitatura la fel de mândra, chiar când nu stia ceva se uita drept în ochii tai, nu cobora privirea si trebuia sa-i explici normal, asa cum si eu as vrea sa mi se explice când nu pricep ceva.

    ReplyDelete
  22. Provocarea mea ... sa-i invat sa nu repete greselile mele . Si mai ales , sa nu plece capul !

    ReplyDelete
  23. @ Nea Costache : se pare insa ca este tot mai greu, copii au devenit surse bune de exploatare. Sunt folositi pentru ca adultii sa isi satisfaca propriile nevoi si abia apoi si pe ale lor.
    @ Dan : Credc a si ea incerca sa inteleaga, ce cauta ea sa strige eliberarea lui becali, cand este defaptt un copil. Cam grea asocierea dintre un copil si puscarie.
    @ schtiel : Va fi o provocare uriasa, greu de trecut. Asta ne dorim cu totii, ca ceilalti sa nu faca greselili noastre. Daca reusesti sa le insuflii un curaj necesar, vor invata ca nu trebuie sa se plece in fata nimanui.

    ReplyDelete
  24. Sa vorbesti cu patima este destul de daunator. O privire cu sclipire de inteligenta nu inseamna totdeauna ceva pozitiv. De ce? Pentru ca diferentele de cultura foarte mari intre cea a tiganilor si oricare alte culturi, fac ca in general aceasta inteligenta sa fie directionata gresit.
    Am intalnit un copchil de 11 ani. tigan, care imi ajungea pana la brau...ce avea insa special tiganusul era privirea. Privirea care efectiv te 'scana' si intr-o secunda stia ce sa faca cu tine, cat te poate minti, daca merita sa incerce sa te pacaleasca sau daca esti victima sigura. Acest tiganus fusese extradat din Ungaria pentru ca injunghiase un copil pentru un MP3. Vorbea cursiv 3 limbi, stia sa para inocent, putea sa faca pe nebunul, putea sa fie nebun. A rezistat prins intr-un centru de plasament exact cat timp a fost necesar sa-si gaseasca 'victima', un adult neglijent si nepriceput. Eu sunt reticenta cand vad o asemenea privire, stiu esenta ei, dar nu sunt sigura daca este 'exceptia' care confirma regula, respectiv directionarea inspre minciuna, furt...

    In rest, romanii nu-s mai toleranti decat ne-a 'invatat' mama UE ca trebuie sa fim, ca mai apoi sa planga de ciuda. Peste tot copiii de tigani sunt promisi pentru casatorie la varste la care altii abia aud cuvantul 'sex'sau inca nici nu l-au auzit. Nu pot fi educati de pe o zi pe alta, si stiu o gramada de ong-uri cu programe de insertie sociala, educatie incluziva , prevenirea si corectarea abandonului scolar, programe de educatie sexuala, cu preyentarea si sprijinirea in utilizarea masurilor de contraceptie etc
    Au drepturi, multe drepturi si-s mai umblati decat majoritatea romanilor. Nu sunt legati de ceea ce nu au.

    In concluzie, o privire care are ceva, asa ceva, imi spune doar ca exista dram de inteligenta si ma face curioasa. Dar raman neutra, pregatita pentru ceva bun sau ceva rau.

    ReplyDelete
  25. @Sophie: ai ff mare dreptate cand folosesti cuvantul NEUTRU: uite ca eu iti spun chiar tie si la toti cu ocazia asta ca principalul motiv pt care eu personal NU ma consider competent de a lucra in mod profesional cu copiii si adolescentii (desi, fara falsa modestie, am cunostintele teoretice necesare, ba chiar am studiat si in plus fata de ce ne era noua strict cerut ca psihiatri generalisti) este tocmai aceasta imposibilitate a mea de a-mi metine neutralitatea necesara si etica si benficiala in fond fata de toti pacientii cu care interactionez eu: cand este vorba de copii si adolescenti, efectiv mie personal, desi nu ar trebui, mie mi se rupe inima cand vad niste cazuri triste, chiar violente de copii si adolescenti care au nevoie de servicii de sanatate mintala, chiar si delincventii/delincventele, ca bininteles ca exista si multi/multe din acestia.

    Daca fata de adultii sociopati mai ma descurc cum ma descurc cu ura si repulsia instinctiva pe care o resimt inevitabil fata de ei, cand e vorba despre copii si adolescenti inca nu reusesc sa ating acea neutralitate necesara in mod atat de constant cat mi-as dori-o, adica reusesc cu unii, cu altii nu, depinde si de starea mea de spirit din ziua respectiva, de cat sunt eu de stressat in ziua respectiva, depinde si de complexitatea cazului, de faptul daca este insotit de violenta fizica sau nu (ori de la altii catre ei, ori de la ei catre altii, ori, ca in majoritatea cazurilor de fapt, in ambele sensuri).

    Sophie, eu nu stiu daca tu ai cunostinte teoretice de psihologia dezvolotarii copilului si adolescentului, dar mie mi s-a parut ca ai folosit in mod instinctiv EXACT cuvantul care trebuia.

    (...va urma..)

    ReplyDelete
  26. Vreau sa stie toti ca din punctul meu de vedere personal, desi am eu multe plangeri in legatura cu niste defecte de carater national tipic romanesc (inclusiv de dezvoltare a caracterului moral, despre care vorbeam pe blogul lui Raul), in acelasi timp am remarcat in MOD CONSTANT ca majoritatea romanilor sunt caracterizati si prin anumite trasaturi nationale de caracter f, f, pozitive, si una din ele este BUNUL SIMT, innascut, instictiv, caracteristic, TIPIC romanesc, care va asigur ca NU se intalneste in mod constant la toate natiile si popoarele din lume ,ba unii chiar il desconsidera ca o potentiala calitate.

    Mai sunt si alte caliatati ale romanilor, simtul umorului de exemplu (mecanism superior de aparare impotriva anxietatii si traumelor diverse, pe care eu il consider de fapt un mecanismm "de aur", mai tare decat sublimarea artistica de exemplu).

    Sunt inca in dubiu despre MODESTIE, o lata trasatura destul de caracteristica inca pt. romani, care totusi traoesc intr-o societate relativ tarditioanlista/comservatoare/conservativa (nu stiu niciodata diferenta dintre acesti termeni, trebuie neaparat sa mai citesc !). Sa stiti ca NU a disparut inca din societatea romaneasca desi poate ca mass-media ne zice altfel, si sunt cumva in dubiu pt, ca uneori, desi e admirabil si frumos in multe cazuri, nu e chiar asa de bine nici sa fii prea modest ca natiune, ca te calca in picioare si te folosesc altii cat ai zice peste. Totodata modestia ne im piediac ca natiune sa discutam prae deschis dspre probleme ridicate de cazurile alea de abiz sexual care se intalnesc, va asigur, NU NUMAI la tigani, dar si la romani in numere chiar mai surpoyinzatiare decat poate ne-ar vrea sa credem sau sa aflam. Si alte tari au trecut prin faze din astea de ezitare initiala, si apoi de recunoastere si de asumare si apoi au trecut la actiune cu programe si fonduri speciale.

    ReplyDelete
  27. Eu sa stiti ca in zilele tracute ma gandeam ca romanii in general, mai ales re. dezvoltarea democratiei reale in Romania, par ca ar fi/s-ar comporta ca un fel de neglijati ba chiar potential fosti traumatizati din cauze de diverse invazii, razboaie si deturnari istorice violente la care am fost supusi ca natie, insa uite ca totusi NU ne repliem in mod constant in mecanisme INFERIOARE de aparar ca de ex, proiectia paranoica (rasismul constant prezent de exemplu in Africa de Sud, si mai benign prezent si in Norvegia, care ei, ultimii, la randul lor, isi recunosc si isi asuma ca societate tendinta asta de rasism si se refugiaza ulterior in altruism, iarasi un mecanism superior.) La romani ALTRUISMUL real autentic (alaturi de ospitalitate) exista se pare ca trasatura de baza apriorica si instinctiva alatiuri de BUNUL SIMT si OMENIA, nu apare numai din motive de constiinta vinovata ca la norvegieni !

    Mai am eu niste speculatii din astea din cand in cand si recunosc ca poate sunt acm gratuite, poate cam nejustificat de generalizatoare, dar totusi in fond mie mi se pare UTIL si BENEFIC totodata sa incerci sa iti mentii OPTIMISMUL ca natiune !

    -----------------------------------

    LOL! Pot sa candidez si la postul de Presedinte (macar de partid) acum, nu ???!

    ReplyDelete
  28. @drcraciun: totul pleaca de la educatie.

    ReplyDelete
  29. nu de la educatia lor, ci de la a noastra

    ReplyDelete
  30. Am avut sansa sa stau cu multi copii, dar din pacate pot spune ca multi si-au pierdut inocenta. E trist sa vezi o mana de om cu preocupari si comportament de adult. E trist sa vezi copii exploatati de parinti. Sau mai rau parasiti, daca ati stii cate dragoste necondionata e in inima unui astfel de copil, cat de lipiciosi pot fii cu un strain care ii arata putina afectiune. E pacat sa vezi atat de multa tristete in ochii unui copil. Provocarea sa ii ajutam sa isi pastreze inocenta si cel mai important sa-si traiasca copilaria. Si foarte important nu ei trebuie judecati, ci noi adulti, un exemplu pentru ei care ar trebuie sa fie demn de urmat.

    ReplyDelete

Atacul cu idei :