Friday, May 20, 2011

Români Frumoşi 5

 Am început aici un mic "serial" numit Români Frumoşi, care acum a ajuns la episodul 5. Să descoperim români frumoşi, frumoşi prin valoarea lor. Eu propun aici să descoperim români a căror valoare nu este apreciată aşa cum ar trebuii, care nu sunt ajutati să progreseze. Sper să îmbrăţişaţi această idee şi să postaţi şi pe blogul vostru un astfel de îndemn.
   Azi vreau să aduc în prim plan o medaliată cu aur la Olimpiada Mondială de Matematică de la Bremen, Germania 2009 , azi vreau să o apreciem pe Mădălina Persu
   Mădălina a fost acceptată la universităţi de renume din Statele Unite,  în martie 2009 fost admisă la Massachussets Institute of Technology,  iar în aprilie la Princeton şi Harvard. A ales să studieze la Harvard, unde a fost admisă cu bursă completă, respectiv 54.000 de dolari pe an.
   Ce face statul român pentru a susţine astfel de elevi? Ce le poate oferi România astfel încât să îi determine să se întoarcă în ţară după anii petrecuţi la universităţile din străinătate?
   Astept de la voi 3 soluţii care ar ajuta învăţământul românesc să ofere condiţii prielnice de studiu acestor elevi.
   Deasemenea aştept şi 3 moduri de a-i stimula să se întoarcă în România.

sursa foto aici

25 comments:

  1. Pentru invatamantul romanesc este nevoie de un buget mai mare si de salarii mai mari pentru profesori.

    Nu cred ca ea se va mai intoarce in tara, din pacate.

    ReplyDelete
  2. Superbă tipa și așa cum
    spune Cristi slabe speranțe să
    se mai întoarcă în țară!
    Un weekend excelent!

    ReplyDelete
  3. 1. profesori pregatiti si cu aplecare la meserie
    2. coerenta in curricula scolara
    3. dotari


    1. politica de dezvoltare economica in tara, plan economic, remunerare la nivel european care sa fie proportionala cu valoare muncii depuse, stimularea muncii
    2. clasa politica valoroasa, care sa devina credibila in ochii romanilor
    3. respect pentru OM, cultura, invatamant de calitate, sanatate si cultivarea traditiilor nationale.

    Brucan a uitats a spuna ca asta se intampla peste 5x20 ani, varianta optimista.

    ReplyDelete
  4. Costin , te salut !
    Mulţam că am aflat şi eu . Eu ştiu vreo trei motive , poate patru dar ţi le spun peste vreo 20 de ani ca acum nu sunt valabile.

    ReplyDelete
  5. Daca a ales sa studieze in continuare matematica, nu are alta sansa in Romania decat o cariera universitara. Cu studiile postuniversitare si relatiile pe care le va obtine in urmatorii ani ar putea sustine un grup de cercetare in cadrul unei facultati de profil din tara, prin intermediul caruia ar veni si fondurile si provocarile. Dar pentru aceasta trebuie sa fie dispusa sa se intoarca sa traiasca viata romaneasca si sa puna umarul la imbunatatirea acesteia, iar nu sa astepte sa i se ofere viata perfecta. Este singura modalitate prin care tara asta mai poate supravietui: oameni dispusi sa construiasca si nu doar sa primeasca la cheie cum se zice.
    Cati dintre cei care ajung sa traiasca in strainatate se intorc sa construiasca?

    ReplyDelete
  6. 3 moduri? Bani, bani si iar bani...

    ReplyDelete
  7. Parafrazînd o rubrică celebră de jurnal, am spune că aici avem "fata de la episodul 5". Aşadar, deşteaptă şi frumoasă. Bravo ei! Cumva şi devreme acasă? În cazul ăsta, s-ar numi "fata ideală, episod unic".

    @Lukluk
    Asta înseamnă muncă, muncă şi iar muncă. Pardon. Asta însemna. Rămăsei cu vechile mentalităţi, ia uite. Am vrut să spun, jaf, jaf şi iar jaf! Mea culpa.

    ReplyDelete
  8. Mirela Pete mi-a făcut cinstea ca pentru Povestea parfumată între bloggeri, pentru această sâmbătă, adică pentru mâine, să propun eu tema.

    Ce spuneţi de POVESTEA PARFUMATĂ A INIMII?
    Vrei sa scrii si tu un articol? :)

    ReplyDelete
  9. Nu se va intoarce, pentru ca aici nu sunt apreciati si stimulati astfel de copii. Macar atat - sa fie apreciati. Cati dintre noi am auzit de ea? Mai nimeni, ca nu s-a vorbit despre ea, nu-i subiect interesant pentru mass media. Sunt prea multe de schimbat si prea putina dorinta in acest sens.

    ReplyDelete
  10. A răspunde la cele trei cerințe e mai greu decât a căuta o ieșire dintr-un labirint...

    ReplyDelete
  11. Statul.. nu o sa faca nimic..nici in urmatorii 20 de ani. Trebuie sa munceasca toata lumea, iar clasa politica inlocuita complet. Trebuie sa ne re.inventam, macar asa cum au facut-o polonezii dupa ce au terminat cu revolutia lor... Ma abtin sa scriu mai mult.. Solutii pentru "educatie" nu sunt..dar lumea viseaza in continuare...doar e gratis.

    ReplyDelete
  12. @ Cristi : Sincer m-as bucura sa nu mai vina in tara.

    ReplyDelete
  13. @ ELENA : Daca este apreciata pentru valoarea ei, atunci nici nu trebuie sa se intoarca.. Multumesc frumos

    ReplyDelete
  14. @ Cleo : multumesc pentru ca iti pasa si arati ca solutii exista, numai sa se vrea.

    ReplyDelete
  15. @ Sorin : Noua ne trebuiesc solutii acum, peste 20 de ani va fi prea tarziu.

    ReplyDelete
  16. @ OFZ : ar trebui sa ne intrbam de ce nu se intorc sa construiasca? daca esti angajat in structurile unei companii, care iti da 15000 de dolari salariu lunar, de ce ai veni in Romania? sa isi bata joc de tine un jeg de om care nu avea nici bacalaureatul? Sa vina un alcoolic imputit si mizerabil sa iti spuna ca ai salariu mare?

    ReplyDelete
  17. @ Lukluk : sa stii ca nu se rezolva toate doar cu bani. In primul rand trebuie deschidere catre acest domeniu. Interesul actualei clase politice este sa tampeasca populatia, sa o analfabetizeze. Cu cat esti mai prost, cu atat esti mai usor de manipulat.

    ReplyDelete
  18. @ Nicolae Nicu : evit sa comentez parafrazarea. Este desteapta, este frumoasa, stie ca daca munceste va ajunge cineva, va fi respectata cu adevarat pentru munca si valoarea ei.

    ReplyDelete
  19. @ Tetris : despre asta este vorba.

    ReplyDelete
  20. @ Vera : cu cat gasim mai multe solutii, cu atat ne dam seama mai mult de situatia grava in care se afla societatea romana.

    ReplyDelete
  21. @ Escu : in afara de o dictatura militara sau de a ne cuceri nemtii, crezi ca altceva va putea determina schimbarile pe care le-ai enumerat?

    ReplyDelete
  22. Din pacata oameni ca ea tot vor pleca din tara. Aici nu au ce face. Solutii...in primul rand sa deschidem ochii ca pierdem oameni de valoare prin nepasare si ca altii ii primesc cu bratele deschise.
    Si solutii banale care adunate ar ajuta putin: profesori mai bine pregatiti, nu care au luat o diploma te miri cum si nu stiu sa aprecieze elevii cu adevart buni. Profesori care sa nu accepte diverse favoruri pentru a ajuta bietul copil care nu stie o iota sa ia note mari. Acest lucru ii descurazeaza uneori pe cei cu adevat buni. Salarii mai bune ptr profesori care sa ii stimuleze sa isi ajute mai mult elevii. Sunt multe de facut....dar greu de infaptuit.
    Cu siguranta nu se va mai intoarce in Romania, si ar fi f,bine

    ReplyDelete
  23. @ AnnyA : asta am zis si eu, ar fi pacat de munca ei si de geniu ei sa se mai intoarca, aici, unde va fi tratata ca un exponent simplu al societatii comune, cand de fapt ea este cu mult deasupra, prin inteligenta ei.

    ReplyDelete
  24. Fericirea este acea stare a constiintei generata de realizarea propiilor valori ...

    ReplyDelete
  25. Madalina Persu09 August, 2011 23:58

    Costin iti multumesc frumos pentru ca ai scris despre mine si tuturor celor care au comentat. Imi cer scuze pentru intarziere. In prezent studiez matematica si economie, m-am hotarat sa diversific putin asa ca vara aceasta am lucrat ca strategist pe Wall Street. Despre intorsul in tara nu exclud aceasta posibilitate, insa vreau mai intai sa urmez un doctorat dupa terminarea facultatii si apoi voi vedea. Cred ca cel mai mult mi-ar placea sa fac bani in state si sa ma intorc sa ii cheltuiesc in tara (sa cresc PIB-ul putin :) )

    ReplyDelete

Atacul cu idei :