Sunday, May 15, 2011

Români Frumoşi 4

   Aşa cum anunţam, vineri trebuia să postez la acest serial un nume din tenis. Pentru că am fost plecat 3 zile în Bulgaria, nu am mai postat. Drept urmare, revin.
   Am început aici un mic "serial" numit Români Frumoşi, care acum a ajuns la episodul 4. Să descoperim români frumoşi, frumoşi prin valoarea lor. Eu propun aici să descoperim români a căror valoare nu este apreciată aşa cum ar trebuii. Sper să îmbrăţişaţi această idee şi să postaţi şi pe blogul vostru un astfel de îndemn.
  Azi vreau să aduc în prim plan o sportivă nemaipomenită, campioană la turneul junioarelor  la Roland Garros. Să o apreciem pe Simona Halep.
   La turneul junioarelor de la Roland Garros, Halep a fost desemnată cap de serie numărul nouă. În primul tur a învins-o pe Charlotte Rodie, 6–4, 6–1, apoi pe daneza Karen Barbat 6–3, 6–1. În turul trei, Halep a trecut de a cincea favorită, Jessica Moore, 6–0, 6–1 pentru ca în sferturi să o învingă pe Xenia Lîkina cap de serie numărul 13, cu 6–1, 6–2. În semifinale, Halep a trecut de a doua favorită,Arantxa Rus 6–3, 7–5, pentru a câștiga apoi o finală 100% românească, scor 6–4, 6–7(3), 6–2 în fața celei de-a 10-a favorite, Elena Bogdan.
   La televizor apareau apoi ştiri legate de Simona, facând referire la mărimea sânilor, în nici un caz la cariera ei, la cum a început să joace tenis, sau ce ar trebui să facem dacă vrem să ne ducem copii la tenis.

sursa foto aici.

   Daca vrei sa incepi sa joci tenis sau esti deja un jucator impatimit sa alegi o racheta de tenis inseamna o decizie destul de importanta.
   Alegerea corecta a rachetei de tenis este un pas foarte important pentru orice jucator de tenis.
   Sa vedem care sunt sriteriile dupa care sa alegem o racheta de tenis.

1. Marimea manerului
  
Cea mai buna metoda de a alege manerul potrivit este ca in distanta dintre degetul mijlociu si podul palmei sa incapa cat mai exact indexul mainii in care nu tinem racheta.
   Daca cumva aveti palma intre marimi alegeti manerul mai mic, pentru ca aveti posibilitatea sa ii ajustati circumferinta folosind un overgrip.

2. Dimensiunea capului rachetei.
   Aceasta trebuie aleasa in functie de nivelul de joc pe care il avem.
   Rachetele “oversize” au suprafata intre 105 si 130 de inci. Acestea sunt ideale pentru incepatori pentru ca punctul de lovire (sweet spot) este mai mare. Ofera un spin mai accentuat si propulseaza mingea cu viteza mai mare la o forta de lovire mai mica.
   Rachetele mid-size ( cap mijlociu ) sunt cuprinse intre dimensiunile 95 si 105 inci. Capul rachetelor cu suprafata mai mica ofera o mai mare stabilitate si manevrabilitate. Este nevoie de experienta si forta mai mare pentru a ne simti confortabil cu o astfel de racheta.

3. Greutatea rachetei
   La o racheta de tenis este important sa luam in considerare balansul pe care aceasta il ofera.
   Jucatorii care prefera sa joace mai mult de pe linia de fund prefera sa foloseasca rachetele cu centreul de greutate orientat spre cap. Cei care avanseaza mai des la fileu vor alege o racheta cu greutatea orientata spre maner.
   Rachetele din aceasta a doua categorie sunt mai prietenoase cu bratul si ofera un control sporit.

4. Tensiunea in racordaj.
   Rachetele cumparate din magazinele de profil, la modelele mai ieftine vin in general gata racordate cu o tensiune medie. De preferat ar fi sa inlocuim racordajul si sa alegem o tensiune care ni se potriveste.
   Modelele pro se gasesc in general fara racordaj, tocmai pentru ca cei care aleg aceste rachete prefera sa isi “personalizeze” tensiunea si modelul racordajului.
   Tensiunea mai mare ( 26 de kg si mai mult ) aduce control si manevrabilitate mai bune insa ceva mai putina putere.
   Tensiunea mai slaba ne ofera o putere mai mare a loviturii, dar un control ceva mai scazut.

5. Pretul.
   Daca ne gandim sa jucam tenis des si luam aceasta activitate in serios, pretul nu ar trebui sa reprezinte un impediment.
   Daca intentionam sa jucam ocazional sunt potrivite si rachetele pe care le gasim in supermarket sau chiar mai bine, rachete profesionale second-hand.
   Atat despre racordaj cat si despre celelate caracteristici ale unei rachete de tenis sunt multe de discutat. Insa am incercat sa oferim cateva generalitati pentru cei care vor sa inceapa sa practice acest sport. Pe masura ce vor avansa si pretentiile asupra rachetei vor creste.



11 comments:

  1. Ma bucur ca ai ales o sportiva. Dupa parerea mea, ei sunt prea putini promovati. :)
    o seara frumoasa.

    ReplyDelete
  2. interesante lucruri aflu aici la tine...
    imi pare bine ca aduci in fata si alte sporturi si alti sportivi care nu au nicio legatura zeul fotbal...

    ReplyDelete
  3. Interesant si util articolul tău .Numai bine!

    ReplyDelete
  4. Avem jucatoare si jucatori de tenis care au valoare internationala.

    ReplyDelete
  5. Buna alegere Costin. Ai dreptate, de multe ori se promoveaza imaginea fizica a unei persoane si se umbreste de fapt valoarea lui adevarata....
    Numai bine!

    ReplyDelete
  6. @ Lillee : anumite sporturi nu sunt promovate. Tenisul este una din acele sporturi

    ReplyDelete
  7. @ Pandhora : fotbalul nu mai este un sport, ci o afacere murdara, in care se baga toti mafiotii si toate pitzipoancele care vor sa apara la televizor si in ziare ca si-a tras-o cu un alergator dasta.

    ReplyDelete
  8. @ IULISA : multumesc. sper sa prinda cat mai mult la romani acest sport, dar este un sport scump

    ReplyDelete
  9. @ cristi ; dar este un sport prea scump sa se poata antrena, achizitiona echipamente, sa isi plateasca anternori, preparatori fizici, etc.

    ReplyDelete
  10. @ Alice Georgiana : sa vorbim despre sani, manele si despre violuri si facem audienta maxim.

    ReplyDelete

Atacul cu idei :