Tuesday, October 15, 2013

Istoria Emoticoanelor :) :)

Cu totii le folosim, iar unii dintre noi inca nu cunosc prescurtarile atunci cand le preimesc in fraze sau in propozitii, sunt emoticoanele.

Profesorul Scott Fahlman de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, SUA, a gasit o modalitate  de a sublinia tonul mesajului trimis prin email:  amuzant sau serios. Astfel,  la 19 septembrie 1982, la ora 11:44, profesorul a trimis,  in cadrul unui grup de discutii, un email care continea prima "fata zambitoare" din istorie, denumita si "emoticon",: "Propun următoarea secvenţă de caractere pentru marcarea glumelor: :-) Citeşte-o într-o parte".

In acelaşi email, Fahlman a propus si emoticonul pentru situatia in care nu este vorba de un mesaj glumet: :-(
Profesorul marturiseşse ca a fost o mica prostioara amuzanta folosita in cadrul unei discutii despre fizica sşi nu i-a luat decat 10 minute:  "ma asteptam sa amuze cativa prieteni si atat”, spune Fahlman.

Intr-o  editie din 1862  a celebrului New York Times, in care apare un discurs al lui Abraham Lincoln, s-a decoperit un alt emoticon: ;-)  Acest lucru a dat nastere unor dezbateri intense,  era oare vorba despre  primul emoticon sau a fost doar o banala eroare de tipar? 

Tot in New York Times, intr-o editie din 1969,  scriitorul rus Vladimir Nabokov spunea intr-un interviu  ca ar trebui sa existe un semn tipografic special pentru zambet, "un insemn concav, o paranteza culcata pe spate".

Indierent daca exista sau nu precursori ai emoticoanelor asa cum le stim azi, istoria il consemneaza pe profesorul Scott Fahlman drept inventatorul insemnelor care fac mai expresiva comunicarea virtuala.

2 comments:

  1. Interesant! Emoticoanele sunt mai vechi decat credeam.

    ReplyDelete
  2. foarte bun articolul... dar ai facut o greseala gramaticala probabil ca te-ai grabit "preimesc "

    ReplyDelete

Atacul cu idei :