Sunday, October 13, 2013

Resedinta monseniorului Ghika daramata

Interesele imobiliare din capitala fac noi victime in randul cladirilor istorice ale Bucurestiului.

Pe strada Christian Tell s-au daramat doua imobile construite cu peste 100 de ani in urma, dar si doua anexe din aceasi ansamblu de cladiri. Scopul : trebuie sa se faca loc unei cladiri moderne cu 5 etaje.

Ordinul Arhitectilor din Romania a catalogat cele doua cladiri ca fiind imobile istorice, dar Ministerul Culturii nu le-a inclus pe aceasta lista.

In casa de la numarul 16, numita si Vila Dr. Batzel, se crede ca a locuit diplomatul Dimitrie Ghika. Aceiasi cladire a fost si resedinta monseniorului Ghika si a pictorului Alexandru Ghika.

Casa a fost lasata in paragina ani buni, fara ca cineva din cadrul organismelor abilitate sa intretina astfel de cladiri nu a intreprins nimic pentru a preveni degradarea respectivelor cladiri.

Constructorul afirma ca are toate avizele necesare, ba chiar a trimis si un comunicat de presa prin care anunta ca lucrarile de demolare si construire se vor efectua cu mentinerea si integrarea fatadei cladirii de la numarul 16, in noua constructie. Primaria capitalei a sustinut acest punct de vedere, astfel incat distrugerea celor doua case se desfasoara in legalitate.

In cursul zilei de ieri, bucati din zidul daramat de buldozere si excavatoare au ajuns in curtea vecina cladirii, determinand proprietarul sa faca plangere la politie.

Ajunsi la fata locului, inspectorii de la Disciplina in Constructii au constatat ca firma care efectueza lucrarile nu a securizat bine zona.

Sper sa vad o manifestatie pentru salvarea Bucurestiului a celor care vor sa salveze Rosia Montana si canii maidanezi.

2 comments:

  1. Daca ar fi la mijloc ceva proiecte cu multe zerouri in spate probabil ca s-ar face manifestatii, talk-showuri, dezbateri si campanii prin retelele de socializare altfel...pe cine intereseaza ca vestigii istorice se duc naibii ?
    In Ardeal exista, inca, o biserica de piatra cu o pictura ce apartine sec. XIV-XV, pictura aflata intr-o stare grava de deteriorare. Nimeni n-a miscat vreun deget cum, n-au gasit altceva de facut decit s-o tencuiasca pur si simplu.
    Preotul e prea neputincios, enoriasii se bucura ca au biserica, autoritatile ridica din umeri, samd..

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Bucuresti am impresia ca se lasa intentionat sa se darame cladirile vechi, pentru a face loc unora care aduc multi bani, far sa pese cuiva de arhitectura.

      Delete

Atacul cu idei :