Thursday, July 24, 2014

Initiativa "Orasul Minunilor"

Grupul de tineri care au format miscarea sociala Orasul Minunilor au invitat artisti faimosi sa dea o alta viata unor monumente importante din Romania asupra carora atentia autoritatilor nu e cea conforma cu aspiratiile lor.

Au inceput cu Casa Poporului, cladirea pe care toti o critica si pentru a carei reintegrare in spatiul public exista mai multe teorii ale tinerilor arhitecti premiati peste hotare, toate despre reamenajarea spatiului public din jurul ei.

Cea de-a doua cladire transformata vizual este Cazinoul din Constanta, o cladire monument construita in 1909-1910 (unul dintre arhitecti a fost Ion Mincu) care de mai multi ani se afla in paragina.

Cel de-al treilea monument reasezat intr-o poveste vizuala pentru tineri este Poarta Sarutului din Tirgu Jiu, una dintre creatiile lui Constantin Brincusi fata de care autoritatile locale nu au avut foarte mare grija, fiind obiectul unei “spalari cu pompa sub presiune” care a deteriorat piatra din care este construita.

Fiecare dintre fotografiile cu reinterpretarile monumentelor este insotita de un mesaj special:

Casa Poporului – "In Bucuresti, Casa Poporului este natura moarta, fara suflet. In Orasul Minunilor, natura da suflet, iar sufletul renaste poporul.
Schimbam lumea. Acesta este doar inceputul…"

Cazinoul din Constanta - "Orice trecut frumos va renaste. O opera de arta este o insula pentru suflet si doar sufletul naste arta adevarata. Cu A mare."

Poarta Sarutului : "Un oras incepe sa se construiasca de la poarta, o poveste de dragoste de la un sarut. De noi depinde cat de minunate le construim. Suntem Arhitectii lor. Cu A mare."

Orasul Minunilor este o miscare sociala a unui grup de tineri care spera intr-o lume mai buna si mai frumoasa, un grup de tineri care crede ca transformarea spre mai bine poate sa vina de la fiecare dintre noi, nu de la autoritati (polilitice sau religioase). Tinerii spun ca vor continua sa arate fata de poveste a cladirilor simbol din Romania, dar si sa transforme lumea din jurul lor intr-o poveste.
No comments:

Post a Comment

Atacul cu idei :