Monday, May 21, 2012

Black Bird


15 comments:

  1. Curioasa ! Se uita cu un ochi la tine, ai grija ! :))
    Excelenta fotografia !

    ReplyDelete
  2. Am verificat pe Google deoarece aceasta pasare mi s-a parut simpatica si prietenoasa. Mierla (Turdus merula, din familia Sturzilor) in lb engleza se scrie Blackbird (legat, nu in 2 cuvinte separate, care insemna doar o generica "pasare neagra" oarecare). Daca m-am inselat si nu e voba de o mierla, atunci cred ca e OK si Black bird (adica o pasare neagra neidentificata oarecare).

    Am citit in continuare si redau aici pe scurt pt cine o fi curios, ca mierlele sunt pasari teritoriale, aparandu-si teritoriul in care doresc sa se reproduca, sunt de asemenea oarecum si gregare, tolerandu-se unele pe altele si mai comunicand unele cu altele, mai ales in timpul calatoriilor de vacanta sau in timpul unor calatorii de gasit mancare ceva mai multa sau mai buna pe undeva anume, daca la ei acasa s-a terminat, insa nu chiar pana la cooperare deplina, in general aratand diferite rivalitati destul de agresive, atat masculii unii fata de altii cat si femelele unele fata de altele) mai ales cand e sezon de reproducere.

    Sunt de asemenea pasari in general monogame, ramanand de obicei imperecheate pana la moarte, (desi s-a observat paternitate genetica de la alti masculi decat sotul oficial in 17 % din aceste cupluri, si, in cazul unor specii sau grupuri mai afectate de diverse stress-uri de mediu mai deosebit, sau in cazuri de boala, chiar si divorturi pana la 28 %).

    (va urma)

    ReplyDelete
    Replies
    1. (urmare)

      Dusmanii mierlelor includ pisicile domestice, vulpile, si unii simi mai pradatori.

      Mierlele sunt omnivore hranindu-se si cu boabe si seminte de vegetale, cu tot felul de afine si coacaze si fructe din astea mici, dar si cu carne de viermisori, omizi, si diverse insecte.

      Bolile cele mai frecvente in randul mierlelor sunt capusele si diverse parazitoze. In Franta 74 % din mierlele de la tara sunt infestate cu capuse, dar numai 2 % din mierlele de la oras.

      Mierlele dorm numai cu 1/2 creier, si 1/2 ramane treaz, gata de actiune in caz ca se intampla ceva care trebuie rezolvat.

      Din punct de vedere cultural, mierla este pasarea nationala a Suediei, si in general nu e considerata ca aduce vreun ghinion nimanui, sau ca prevesteste ceva anume, fie rau, fie bun.

      Delete
  3. ai deranjat-o de la treaba. se uita mustrator

    ReplyDelete
  4. La mine este Black Bird. Aşa că aştept altă ocazie.

    ReplyDelete
  5. Frumos !
    Oare este ea sau el ! Păcat că nu putem auzi dacă cântă sau nu :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. E mascul, din cauza ciocului portocaliu si a cercului galben din jurul ochilor.

      Delete
    2. La multe specii de pasari de obicei masculii sunt mai gatiti in sens somptuos sau colorat si femelele mai cenusii si neobservabile, asta e si din cauza de necesitatea ca masculul sa fie atractiv sexual pt o femela, mai ales in cazul unor animale care nu prea au cum sa fie optim de agresive sa-si ucida sau sa-si inspaimante si sa-si goneasca potentialii rivali in mod mai eficient decat datul din pene asa oarecum la nivel ridicol, cum ar face mamiferele cu coltii sau cu ghearele lor mult mai fioroase, dar si pt protejarea fata de alti posibili pradatori a femelelor reproducatoare si in destul de multe cazuri si educatoare de copii si pui dupa nasterea lor din oua.

      Femela mierla si puiul juvenil de mierla arata imbracati destul de ponosit in maro uni nelucitor cam ca scoarta copacilor, puiul avand in plus ceva pete pestrite alb-cenusii pe piept, ca sa-l gaseasca mai usor parintii, presupun, in caz ca se rataceste pe undeva printr-un tufis cautand vreun viermisor sau o coacaza.

      Delete
  6. That is a cute black bird. I have been trying to get one photo without much success.

    Thanks for visiting and following. You have a great blog!

    ReplyDelete
  7. LA MULȚI ANI,COSTIN!
    Seară cât mai frumoasă îți doresc!

    ReplyDelete
  8. Beautiful shot of the lovely Black bird.
    Wish you a wonderful week.
    Mette

    ReplyDelete
  9. Love it, looks like you were on his level for this one.

    ReplyDelete
  10. Doar revin ca sa povestesc ca azi dimineata tocmai cand eram cu gandul la aceasta poza cu mierloiul deosebit de simpatic, am avut din nou ocazia sa vad pasarea mea preferata de aici din Norvegia, cotofana eurasiatica, (varianta pica pica fennorum), de care zau nu stiam dinainte, ca eu nu m-am plimbat prea mult in natura pe unde am fost, dar aceasta varianta nici nu se prea gaseste pe unde am fost eu inainte !

    Aoleu, abia acum am citit ca daca vezi una singura e considerat nenoroc, si, ca sa evit acest nenoroc, ar fi trebuit sa o salut respectuos, zicand ceva de gen, "Hello Mr Magpie" "How is your wife/where is your wife?", "Good Morning/Evening Sir", si/sau sa ciupesc persoana cea mai apropiata de mine sau sa ma ciupesc pe mine insumi, daca nu era nimeni acolo, (si NU era), sau macar sa zic de 7 ori, "te desfid", cu singura exceptie permisibila de a nu zice nimic fiind daca se uita la mine in ochi pt ca asta e semn de respect ca imi recunoaste mie intaietatea, si ca nu o sa-mi cauzeze nici un nenoroc...zau, NU stiam, si cate cotofene din astea singure nu am vazut pana acuma si ma bucuram ca prostul ca sunt ff frumoase, dar zau daca s-a uitat vreuna in ochii mei in semn de respect ! Acum cine stie ce o sa mi se intample ! Chiar am inceput sa ma ingrijorez. Aoleu, uite ce mai zice, ca e o pasare expres blestemata pt ca a fost singura care nu a plans cand a fost crucificat Iisus Christos, si ca poarta o picatura a lui Satana sub limba. ZAU, mai bine nu citeam chestiile astea si nu aflam niciodata. Dar acum nu stiu cum sa le evit, ca sunt MULTE zau pe aicea...vezi ce inseamna sa nu citesc pana la capat toata paginba de pe wikipedia, ca eu citisem doar inceputul ca e o pasare frumoasa si inteligenta la fel ca cimpanzeii, dar nu mai citisem si restul.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Eurasian_Magpie

    ReplyDelete
  11. beautiful photo :D

    ReplyDelete

Atacul cu idei :