LOL ! La inceput chiar am crezut ca era vorba de Mesterul Manole din cunoscuta balada despre numele lui, si chiar mi s-a parut interesant o clipa sa ma gandesc la un posibil raspuns, dar pe urma, (din super-constiinciozitate caracteristica mie mai ales dimineata si spre sfarsitul zilei de lucru), am dat click pe linkul ala cu presupusul raspuns si mi-am dat seama ca nu era vorba de el, nici macar la nivel figurativ-metaforic, si chiar am simtit un moment de dezamagire, partial si deoarece textul ala arata un nivel de ignoranta suparatoare pt. mine fata de autenticii barmani profesionisti si rolul lor cat se poate de util pentru societatea mai larga.
Cred insa ca este posibil sa revin re. Mesterul Manole, ca mi s-a parut posibil interesant/util de gandit la un posibil raspuns pt. asta.
M-am mai gandit re. cine il ameninta pe (Mesterul) Manole. Chiar am cautat balada respectiva pe Google, ca sa mi-o amintesc, si sa vad daca raspunsul se poate afla chiar direct oferit in ea, fara sa mai fie nevoie de reserch sau deductii personale. Am ajuns la concluzia ca pe Manole il ameninta Negru-Voda, care este un personaj fictional de sinteza intre personalitatile reale Radu Negru (primul conducator cunoscut al provinciei Valahia) si Neagoe Basarab, un domnitor de origine romana, tot al provinciei Valahia, diplomat veleitar cu aspiratii de posibila influenta internationala a la nivel de Nicolae Ceausescu la un moment dat, care a avut un fiu, numit Teodosie, fata de care s-a purtat la fel de neetic ca si scriitorul britanic Rudyard Kipling fata de fiul sau, in perioadele in care suferea de melancolie psihotica.
Clarificare posibil importanta: desi Rudyard Kipling, ca si multi altii, mai ales scriitori, si nu numai britanici, si probabil ca si Neagoe Basarab, au suferit intr-adevar de maladii afective severe, as putea opina, cu un grad destul de crescut de probabilitate, ca fostul dictator N. Ceausescu NU a suferit de vreo maladie afectiva sau in general psihiatrica severa, ci poate de un usor MCI (minimal cognitive impairment) in ultimii cativa ani, poate doar maxim 2, ai dictaturii sale, legat de boala atat de raspandita azi in lume, numita diabet, diabetul lui fiind fost insa relativ bine controlat, neajungand in faza de posibile complicatii prea semnificativ severe). Din aceasta cauza, el si-a mentinut deplina capacitate de discernamant important din punct de vedere juridic in cazul unor procese si, mai ales, decizii judecatoresti, legate de dreptul criminal sau civil. Totodata, din cauza lipsei de afectiuni psihiatrice severe, acest fost dictator roman a putut ramane oarecum simpatizat de o parte destul de semnificativa a populatiei romane, (care se stie ca, la fel ca si mai toti oamenii, au, in general toleranta mai scazuta de tip probabil sanatos fata de oamenii cu afectiuni psihiatrice mai severe...in afara de scriitori si alti artisti, chiar si cei inca in viata, chiar si daca ei sunt uneori angajati in activitati de activism politic la niveluri de impact destul de posibil chiar semnificative, fie ca arata ei fizic mai sexy, fie ca au un talent artistic deosebit...si ma intreb chiar de ce...probabil ca oamenii talentati in sens creativ, artistii, de obicei, dar si altii, sunt considerati, dintr-o perspectiva evolutionara, selectabili genetic, adica totusi buni pt. mentinere de specie.) Si probabil ca tot din aceasta cauza, lipsa de creativitate, fostul dictator Ceausescu nu a reusit sa obtina premiul Nobel la care ravnea atat de mult, mai ales ala pentru Pace, acordat de norvegieni nu de suedezi, stiut fiind ca norvegienii apreciaza ff mult oamenii creativi, (nu numai in domeniul artei...pt artisti ei chiar avand, la nivel de societate, ca si alti scandinavi probabil, un nivel de toleranta re calitate si talent chiar deosebit de ridicat vs. alte popoare cu posibil simt rafinat estetic critic...cred ca e din cauza ca, tot din punct de vedere evolutionar istoric, oamenii creativi au trebuit chiar activ protejati pt ca puteau oferi ceva util societatii mai largi re metode diverse, creative pt gasire de mancare necesara subzistentei in niste regiuni geografice destul de ostile supravietuirii de specie re. clima si chiar teren). De aia, ma gandesc, ca s-a si mirat toata lumea, chiar si in Norvegia, cand a luat pres. Obama Premiul Nobel pt Pace, ca era cat se poate de clar ca dansul, din fericire, e cam lipsit de abilitati creative.
Prin urmare, normal ca si Mesterul Manole, meserias artizan cu talent artistic si abilitati creative deosebite a fost amenintat de Radu Negru, un politician cu talent admistrativ destul de capabil la vremea lui, presupun, deoarece a reusit sa devina primul conducator al provinciei Valahia, mai ales in contextul acelei perioade istorice din aceasta zona geografica, in care gasitul mancarii nu era chiar chiar asa o problema deosebita pt populatia majoritar electorala pana la nivelul la care sa fi fost cineva motivat de a apara in mod activ pe acest mester cu abilitati complexe de arhitect, insa era totusi o problema de nivel la care a fost totusi relativ usor pt. Radu Negru sa devina conducator de tip autocrat promitand ceva mancare la cei mai saraci.
LOL ! Chiar mi-a facut placere sa am oportunitatea sa mai citesc si eu ceva despre istoria Romaniei pe wikipedia, ca habar n-aveam de Radu Negru ca fiind fost prim conducator al provinciei Valahia, de exemplu, pana cand nu mi s-a reamintit de Mesterul Manole pe blogul asta aici !
LOL ! Chiar am gasit si un portret al acestui prim conducator al provinciei Valahia, (care se pare, cf. cel putin unui istoric roman, ca la vremea aia era ceva mai mare decat cea stiuta astazi, patrunzand chiar si pana spre teritoriul fostei RFS Iugoslavia, ba chiar si al Ungariei...LOL !...sunt ff simpatic creativi istoricii romani din acest punct de vedere literar artistic, deoarece chiar citind textul respectiv iti dai seama cum trag ei concluzii care suna/arata ff placut ca stil literar melodios adormitor la nivel de cantec de leagan, care, in plus, porneste de la vreun fragment de posibila evidenta documentara, cum ar fi de exemplu vreo poezie scrisa de vreun personaj istoric alfabetizat in vreo scrisoare de dragoste catre vreo iubita in care ii povesteste ce a mai visat azi noapte, si de aici se brodeaza o intreaga fictiune in stil literar cat se poate de clasic romantic al secolului XIX, curent literar artistic care intr-adevar a influentat atat de puternic elitele Romaniei pe viitorii 200 de ani, mai ales pe profesionistii jurnalisti si istorici, dar si juristii si alti functionari guvernamentali, ba chiar si multi politicieni profesionisti ! Zau...cred ca toti profesionistii din aceste domenii de la vremea aia citeau cu precadere romanele d-lui Alexandre Dumas tatal, dar si ale altor scriitori talentati francezi clasic romantici de secol XIX, aparute in foileton, sau chiar integral, daca erau de gen literar poezie, in ziarele frantuzesti de atunci, neglijand total sa citeasca si primele pagini de stiri sau opinii editoriale politice, si, mai rau, dupa aia, preluau acest tip de fictiune, total placuta, de altfel, dar TOTUSI fictiune, si o mai si predau drept "stiinta" in scolile de jurnalism, de stiinte politice, de istorie, sau de drept, influentand astfel mai toate generatiile succesive de viitori politicieni, juristi constitutionali, jurnalisti, istorici ai Romaniei, care si ei, saracii, ce sa faca, credeau ce li se spune, ca doar nu aveau Internet pe atunci, (desi cei post 1995 CHIAR ca NU au NICI O SCUZA din acest punct de vedere), pana si MULT dincolo de absolventii Academiei de Stiinte Politice Stefan Gheorghiu..pana chiar in zilele noastre...LOL !)
E frumos la nivel de chiar sexy, Radu Negru ala din acel portret. Ar vrea populatia provinciei Valahia de azi sa aiba un asa primar pe-acolo prin satul, comuna, sau judetul lor. Daca ar gasi vreun partid politic curent vreun candidat cu trasaturile fizice ale acelui Radu Negru din acel portret isi va asigura precis succesul in alegeri pt viitorii cel putin 30 de ani.
Primele randuri sunt acestea... dar nu imi doresc premiul... as aca Sarbatori fericite! :)
Toate cele bune sa se adune.
Uneori suntem amenintati deoameni rai...alteori de soarta si alteori de fricile trecutului. Manole era amenintat, impreuna ca familia sa de David.
Draga prietene al Casutei cu copii, Alaturi de tine putem sa facem din marti, 13, o seara norocoasa pentru 50 de copii fara noroc. Marti, 13 decembrie 2011, la 19:30 la ceainaria Green Tea strangem bani pentru masa de Craciun a celor 50 de copii de la Casa Florian.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeletehttp://bios-doareu.blogspot.com/2011/12/va-dau-intalnire-cu-umanitatea-si-cu.html
ReplyDeletehttp://nelidamustafa.blogspot.com/2011/12/pagini-de-jurnal-de-alyson-m.html
ReplyDeleteLOL ! La inceput chiar am crezut ca era vorba de Mesterul Manole din cunoscuta balada despre numele lui, si chiar mi s-a parut interesant o clipa sa ma gandesc la un posibil raspuns, dar pe urma, (din super-constiinciozitate caracteristica mie mai ales dimineata si spre sfarsitul zilei de lucru), am dat click pe linkul ala cu presupusul raspuns si mi-am dat seama ca nu era vorba de el, nici macar la nivel figurativ-metaforic, si chiar am simtit un moment de dezamagire, partial si deoarece textul ala arata un nivel de ignoranta suparatoare pt. mine fata de autenticii barmani profesionisti si rolul lor cat se poate de util pentru societatea mai larga.
ReplyDeleteCred insa ca este posibil sa revin re. Mesterul Manole, ca mi s-a parut posibil interesant/util de gandit la un posibil raspuns pt. asta.
M-am mai gandit re. cine il ameninta pe (Mesterul) Manole. Chiar am cautat balada respectiva pe Google, ca sa mi-o amintesc, si sa vad daca raspunsul se poate afla chiar direct oferit in ea, fara sa mai fie nevoie de reserch sau deductii personale. Am ajuns la concluzia ca pe Manole il ameninta Negru-Voda, care este un personaj fictional de sinteza intre personalitatile reale Radu Negru (primul conducator cunoscut al provinciei Valahia) si Neagoe Basarab, un domnitor de origine romana, tot al provinciei Valahia, diplomat veleitar cu aspiratii de posibila influenta internationala a la nivel de Nicolae Ceausescu la un moment dat, care a avut un fiu, numit Teodosie, fata de care s-a purtat la fel de neetic ca si scriitorul britanic Rudyard Kipling fata de fiul sau, in perioadele in care suferea de melancolie psihotica.
ReplyDeleteClarificare posibil importanta: desi Rudyard Kipling, ca si multi altii, mai ales scriitori, si nu numai britanici, si probabil ca si Neagoe Basarab, au suferit intr-adevar de maladii afective severe, as putea opina, cu un grad destul de crescut de probabilitate, ca fostul dictator N. Ceausescu NU a suferit de vreo maladie afectiva sau in general psihiatrica severa, ci poate de un usor MCI (minimal cognitive impairment) in ultimii cativa ani, poate doar maxim 2, ai dictaturii sale, legat de boala atat de raspandita azi in lume, numita diabet, diabetul lui fiind fost insa relativ bine controlat, neajungand in faza de posibile complicatii prea semnificativ severe).
ReplyDeleteDin aceasta cauza, el si-a mentinut deplina capacitate de discernamant important din punct de vedere juridic in cazul unor procese si, mai ales, decizii judecatoresti, legate de dreptul criminal sau civil.
Totodata, din cauza lipsei de afectiuni psihiatrice severe, acest fost dictator roman a putut ramane oarecum simpatizat de o parte destul de semnificativa a populatiei romane, (care se stie ca, la fel ca si mai toti oamenii, au, in general toleranta mai scazuta de tip probabil sanatos fata de oamenii cu afectiuni psihiatrice mai severe...in afara de scriitori si alti artisti, chiar si cei inca in viata, chiar si daca ei sunt uneori angajati in activitati de activism politic la niveluri de impact destul de posibil chiar semnificative, fie ca arata ei fizic mai sexy, fie ca au un talent artistic deosebit...si ma intreb chiar de ce...probabil ca oamenii talentati in sens creativ, artistii, de obicei, dar si altii, sunt considerati, dintr-o perspectiva evolutionara, selectabili genetic, adica totusi buni pt. mentinere de specie.)
Si probabil ca tot din aceasta cauza, lipsa de creativitate, fostul dictator Ceausescu nu a reusit sa obtina premiul Nobel la care ravnea atat de mult, mai ales ala pentru Pace, acordat de norvegieni nu de suedezi, stiut fiind ca norvegienii apreciaza ff mult oamenii creativi, (nu numai in domeniul artei...pt artisti ei chiar avand, la nivel de societate, ca si alti scandinavi probabil, un nivel de toleranta re calitate si talent chiar deosebit de ridicat vs. alte popoare cu posibil simt rafinat estetic critic...cred ca e din cauza ca, tot din punct de vedere evolutionar istoric, oamenii creativi au trebuit chiar activ protejati pt ca puteau oferi ceva util societatii mai largi re metode diverse, creative pt gasire de mancare necesara subzistentei in niste regiuni geografice destul de ostile supravietuirii de specie re. clima si chiar teren).
De aia, ma gandesc, ca s-a si mirat toata lumea, chiar si in Norvegia, cand a luat pres. Obama Premiul Nobel pt Pace, ca era cat se poate de clar ca dansul, din fericire, e cam lipsit de abilitati creative.
Prin urmare, normal ca si Mesterul Manole, meserias artizan cu talent artistic si abilitati creative deosebite a fost amenintat de Radu Negru, un politician cu talent admistrativ destul de capabil la vremea lui, presupun, deoarece a reusit sa devina primul conducator al provinciei Valahia, mai ales in contextul acelei perioade istorice din aceasta zona geografica, in care gasitul mancarii nu era chiar chiar asa o problema deosebita pt populatia majoritar electorala pana la nivelul la care sa fi fost cineva motivat de a apara in mod activ pe acest mester cu abilitati complexe de arhitect, insa era totusi o problema de nivel la care a fost totusi relativ usor pt. Radu Negru sa devina conducator de tip autocrat promitand ceva mancare la cei mai saraci.
ReplyDeleteLOL ! Chiar mi-a facut placere sa am oportunitatea sa mai citesc si eu ceva despre istoria Romaniei pe wikipedia, ca habar n-aveam de Radu Negru ca fiind fost prim conducator al provinciei Valahia, de exemplu, pana cand nu mi s-a reamintit de Mesterul Manole pe blogul asta aici !
LOL ! Chiar am gasit si un portret al acestui prim conducator al provinciei Valahia, (care se pare, cf. cel putin unui istoric roman, ca la vremea aia era ceva mai mare decat cea stiuta astazi, patrunzand chiar si pana spre teritoriul fostei RFS Iugoslavia, ba chiar si al Ungariei...LOL !...sunt ff simpatic creativi istoricii romani din acest punct de vedere literar artistic, deoarece chiar citind textul respectiv iti dai seama cum trag ei concluzii care suna/arata ff placut ca stil literar melodios adormitor la nivel de cantec de leagan, care, in plus, porneste de la vreun fragment de posibila evidenta documentara, cum ar fi de exemplu vreo poezie scrisa de vreun personaj istoric alfabetizat in vreo scrisoare de dragoste catre vreo iubita in care ii povesteste ce a mai visat azi noapte, si de aici se brodeaza o intreaga fictiune in stil literar cat se poate de clasic romantic al secolului XIX, curent literar artistic care intr-adevar a influentat atat de puternic elitele Romaniei pe viitorii 200 de ani, mai ales pe profesionistii jurnalisti si istorici, dar si juristii si alti functionari guvernamentali, ba chiar si multi politicieni profesionisti ! Zau...cred ca toti profesionistii din aceste domenii de la vremea aia citeau cu precadere romanele d-lui Alexandre Dumas tatal, dar si ale altor scriitori talentati francezi clasic romantici de secol XIX, aparute in foileton, sau chiar integral, daca erau de gen literar poezie, in ziarele frantuzesti de atunci, neglijand total sa citeasca si primele pagini de stiri sau opinii editoriale politice, si, mai rau, dupa aia, preluau acest tip de fictiune, total placuta, de altfel, dar TOTUSI fictiune, si o mai si predau drept "stiinta" in scolile de jurnalism, de stiinte politice, de istorie, sau de drept, influentand astfel mai toate generatiile succesive de viitori politicieni, juristi constitutionali, jurnalisti, istorici ai Romaniei, care si ei, saracii, ce sa faca, credeau ce li se spune, ca doar nu aveau Internet pe atunci, (desi cei post 1995 CHIAR ca NU au NICI O SCUZA din acest punct de vedere), pana si MULT dincolo de absolventii Academiei de Stiinte Politice Stefan Gheorghiu..pana chiar in zilele noastre...LOL !)
E frumos la nivel de chiar sexy, Radu Negru ala din acel portret. Ar vrea populatia provinciei Valahia de azi sa aiba un asa primar pe-acolo prin satul, comuna, sau judetul lor. Daca ar gasi vreun partid politic curent vreun candidat cu trasaturile fizice ale acelui Radu Negru din acel portret isi va asigura precis succesul in alegeri pt viitorii cel putin 30 de ani.
http://phozone.wordpress.com/2011/12/18/life-in-pictures-13/
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletehttp://femme221.blogspot.com/2011/12/dupa-toate.html
ReplyDeletehttp://bios-doareu.blogspot.com/2011/12/va-dau-intalnire-cu-umanitatea-si-cu.html
ReplyDeletePrimele randuri sunt acestea... dar nu imi doresc premiul... as aca Sarbatori fericite! :)
Toate cele bune sa se adune.
Uneori suntem amenintati deoameni rai...alteori de soarta si alteori de fricile trecutului. Manole era amenintat, impreuna ca familia sa de David.
Draga prietene al Casutei cu copii,
Alaturi de tine putem sa facem din marti, 13, o seara norocoasa pentru 50 de copii fara noroc. Marti, 13 decembrie 2011, la 19:30 la ceainaria Green Tea strangem bani pentru masa de Craciun a celor 50 de copii de la Casa Florian.