Sunday, July 10, 2011

Tower in Vienna

Inspired by Cleo...  Special thanks to my lovely wife Irina. For all Romanians living abroad, only good thoughts. I am thinking at : Carmen, Lumi Ro, Dan, Se-Cret.
As vrea sa stiu de la romanii care locuiesc in alte tari, cum vad ei Romania. Ce simt ei atunci cand aud cuvinte spuse in romana, sau aud numele tarii!
Alaturi de cei care locuiesc in Romaia as vrea sa ne gandim ce inseamna Romania, sa vedem cat de diferit percepem tara, fata de romanii plecati. Este in acelasi timp si o leapsa.
Am sa trec aici link-ul tuturor romanilor plecati peste hotare, daca imi lasa si mie un comentariu in care sa specifice tara in care traiesc acum.

67 comments:

  1. Am plans ieri cand am auzit imnul inaintea meciului lui Bute. Sentimentele sunt mai puternice acum decat cand eram in tara. Probabil pt ca atunci ai totul romanesc in jur, iar acum...apreciezi altfel acel romanesc. Cand vad un produs made in RO in magazine, ma bucur, cand cineva ma intreba de unde sunt, sunt in stare sa ii povestesc despre toata Romania. Ohhh, sunt multe costine, multe, nici noi cei plecati nu le intelegem. Sunt sentimente pro si contra...

    ReplyDelete
  2. Lumi are dreptate...sunt multe de spus...
    eu am stat un an in Canada...o sa revin probabil si voi si ramane acolo...dar in anul ala...in mod surprinzator pentru mine mi-a fost teribil de dor...
    e greu de explicat...e o lume perfecta...o lume in care te integrezi,careia ii apartii la un moment dat dar...nu este lumea ta...daca am putea pleca luand cu noi prieteni,rude,dusmani,copacii de pe strada si o mie de alte lucruri care inseamna acasa atunci ar fi mai usor...
    primi 2-3 ani sunt grei...unii nu rezista si se intorc acasa...
    Lumi stie ce spune cand vorbeste de produsele romanesti...de Paste si Craciun mergeam la magazinele romanesti din Toronto si cumparam slaninuta,caltabosi,lebar si...mustar de la Bunica...pare hilar...stiu...cand in magazine puteai cumpara cele mai fine varietati de mustar...ahhh da...si uitasem de picioarele de porc pentru piftie :)
    de departe Romania este foarte acasa...cu tot cu gropile din asfalt si micile mari mizerii ale vietii...
    sigur...ce spun eu nu este valabil pentru toata lumea...dar multora le este jena recunoasca ca le este pur si simplu...dor...

    ReplyDelete
  3. Aici poti citi mai multe despre aceste trairi,si va invit sa citit si restul jurnalelor care le-am scris.

    http://lhutanu.blogspot.com/2011/07/jurnalul-unui-emigrant-partea-6.html

    ReplyDelete
  4. super! In Romania sunt multe locuri minunate de care, pun pariu, ca le e dor celor plecati din tara

    ReplyDelete
  5. Of!
    Gand la gand cu bucurie. Inainte sa citesc aici, la tine, am scris azi un articol care chiar se potriveste. Dar la fix! Am scris despre un loc, Valea Ghimesului si despre Apostol Bologa din Padurea spanzuratilor...si despre demnitate.

    ReplyDelete
  6. Eu nu am plecat din Romania dar pentru ca ai intrebat o sa iti redau raspunsul unuo bas bariton de la Filarmonica din Bucuresti care a stat in SUA 5 ani si a revenit in Romania -Mi-a spus asa:Mi-era dor si de tigani, si de rahatul de caine de pe strada, mi-era dor si de gunoaiele din uneloe cartiere din Bucuresti.Ajunsesem sa nu ii mai suport pe americani pentru ca imi era dor de romani .Mi-a spus mai multe dar ma opresc aici .Am redat cuvant cu cu vant pentru ca pe mine m-a marcat povestea dorului de Romania spusa de un om care canta pe scenele americane .

    ReplyDelete
  7. Din pacate stau in Romania.De ce spun din pacate? Pentru ca regret...

    ReplyDelete
  8. Dintre rude, suntem printre puţinii rămaşi în ţară (prin educaţie riguros naţionalistă, dar nu şovină!, pe care ne-au dat-o părinţii).
    Despre una din nepoate stabilita în Manhattan veţi găsi mai mult aici http://www.newschool.edu/mannes/facultycollege.aspx?mid=9272 Material, are tot ce îşi doreşte dar nu există convorbire în care să nu ne spună cât ii este de dor de tot ce este românesc...
    Alti doi nepoti medici (oncolog şi chirurg)la Durban în Republica Sud Africană vorbesc mereu despre obiceiurile noastre, despre caldura sufletească a românilor).
    Un verişor stabilit în Chicago în momentul în care aajunge in ţară aleargă în satul în care s-a născut şi se opreşte în prima grădină de zarzavat să guste "din roşiile acestea cu gust de roşie"!
    Vecina mea -top modelul Elena Băguci- care nu mai stă de mult timp în ţară ( la 14 ani a fost remarcată şi luată la Milano, apoi...peste tot) se destăinuia unei reviste (şi nouă, atunci când vine -rar- acasă):"Plang des pentru ca ma simt singura. As vrea sa fiu acasa. Sunt departe si nu sunt niciodata acolo cand se intampla lucruri. Am doua vieti. Sunt momente in care plang in hohote, dar nu as putea sa ma mai intorc la viata mea de dinainte". Părinţii ei sunt ţărani, şi până la 14 ani când Elena a intrat brusc în altă lume, a crescut în sărăcie şi totuşi i se face dor si in varii situatii ar vrea sa fie acasa.
    Lista poate continua, dar mă opresc concluzionând că din afară, românii plecaţi simt altfel ,fiinţa neamului,decât cei rămaşi Nici un român placat de cel putin trei ani,nu va vorbi despre Romania cu dispreţul cu care vorbesc de regulă cei din ţară. Nivelul de trai mai ridicat din afară are totuşi preţul lui: dorul, un dor imens care roade, chiar daca unii, din orgoliu, nu recunosc.

    ReplyDelete
  9. Pe oricine ai intreba, mai tineri sau mai batrani, toti ar vrea sa fie in afara dar cu tot ce are in Romania, familie, prieteni, orice bucatica sa o poata lua cu el. Eu una am cerut pamant din gradina proprie, asta am vrut sa mi se aaduca de acasa intr-un an. Asa cum am mai zis, emigrarea are pretul ei.

    ReplyDelete
  10. Pentru Ana Maria si Aurora Georgescu, da, ne este dor, la toti, dar dupa o scurta perioada petrecuta in tara, crede-ma, ne trece, si ne trece repede si bine, de aceea majoritatea nu se mai intorc.

    ReplyDelete
  11. Concluzia cuiva care nu a emigrat si nu va emigra:
    cei plecaţi plâng după amintirile şi trecutul lor, cei rămaşi plâng din cauza prezentului...

    ReplyDelete
  12. Hmm, nu stiu care e treaba cu dorul de tara, dar eu daca as pleca undeva si as lua-o si pe mama cu mine, mi-as intemeia acolo o familie nu cred ca mi-ar mai calca piciorul prin Romania.

    Poata in situatii exceptionale, dar asa... naaaah! :D

    Superba Vienna.

    O zi frumoasa.

    ReplyDelete
  13. a mai zis cineva mai sus: fiecare isi doreste ce n-are. noi cei din tara sa emigram, iar cei realizati prin strainatate sa aiba cate ceva din tara.poate ca asta e felul nostru de a fi, sa ne dorim mereu altceva...fara sa bagam de seama ca fiecare lucru are pretul lui, sa alegem si sa ne asumam alegerile noastre...

    ReplyDelete
  14. il sustin pe C.L.M din toate punctele de vedere de si bani se fac si in romania..dar mai trebuie lucrat la caracter...o zi superba tuturor

    ReplyDelete
  15. @blondul1504: Sunt o ea! :))

    ReplyDelete
  16. Ce bine ca am gasit locul unde sa fiu si eu o data on topic...este vorba de "leapsa". Chiar acum eu colind blogurile din blogrollul meu punand diversilor blogeri intrebarea MEA de leapsa chair la ei pe blog, ca daca o puneam pe vreunul din blogurile mele riscam sa nu o vada nimeni !

    Intrebarea este:

    CINE sau CE esti tu ?

    Ca sa vezi (vedeti) ce am raspuns eu la propria mea intrebare PLUS, oarecum tangential, si cum vad eu partial Romania, puteti citi chiar aici:

    http://www.roxanaradu.com/2011/07/10/porcu%c8%99ori-la-plaja/

    Pentru alte opinii de ale mele despre Romania formulate in timp si ceva mai recent consolidate din pozitie de observator-evaluator extern pot sa dau aici un fel de rezumat:

    ReplyDelete
  17. 1.) Romania sufera de un sindrom de adaptare asemanator celui suferit de femeile abuzate in mod cronic de soti alcoolici si infideli, insa, din fericire, spre deosebire de alte tari evaluate de mine pana acum, NU indeplineste criteriile pentru o tulburare majora pe axa I de diagnostic DSM IV-TR, nici pe axa II (de tulburari de personalitate);

    2.) in ceea ce priveste "punctajul" la caracterul moral al natiunii, nivelul atins este in jur de 4 (cu indulgenta...mai realist ar fi cam 3,6) din 6 maxim posibil, cf. stadiile Kohlberg:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Lawrence_Kohlberg's_stages_of_moral_development;

    ReplyDelete
  18. 3.) Ministere cheie cum ar fi MAI, Ministerul Comertului si Economiei, mai ales pe Comert Exterior, MApN, si, mai recent Min.Culturii si Patrimoniului, functioneaza bine si sunt in continua evolutie favorabila. Apreciez in mod deosebit arhivele de expertiza extrem de folositoare tinute in buna ordine la Ministerul Comertului si Economiei. (BTW, MAE ar putea si el chiar sa beneficieze de expertiza continuta in aceasta arhiva in legatura cu relatiile cu anumiti parteneri de dialog externi, la nivel de eticheta si etica generala de conduita in mediu styrain cand te afli in stadii de negociere pe un anumit domeniu...care nu trebuie sa tina neaparat de comert sau de business.) Apreciez activitatea educativa pentru jurnalistii care vor sa se deplaseze in zone periculoase de conflict militar organizate de MApN. Imi place site-ul public al Ministerului Culturii si Patrimoniului. STIU ca MAI se straduie in continuare sa isi indeplineasca atributiile cu cea mai inalta constiinciozitate si competenta in ciuda lipsei de fonduri, uneori si de personal de suport calificat, (mai ales pe comunicare interministeriala consultativa necesara cu Min. Justitiei), in ciuda periculozitatii conditiilor in care multi din angajatii acestui minister isi desfasoara activitatea, si nu in ultimul rand, in ciuda faptului ca, in mod caracteristic, cam la fel ca MApN-ul, nu prea are timp sa se ocupe de propria sa stare de bine si nu se prea lauda cu realizarile sale si contributia sa la stabilitatea consistenta a Romaniei, ba chiar si a sanatatii generale sociale a Romaniei inteleasa in sens larg (ca echilibru si stabilitate).

    ReplyDelete
  19. Exista insa DISFUNCTIE si INTARZIERE in DEZVOLTARE POTRIVITA semnificativa la nivelul Ministerului de Justitie.

    Exista incompetenta NEJUSTIFICATA remarcata de mine la MAE, pe care am sa o mentionez in ciuda faptului ca, din motive personale sentimentale, (sentimente pozitive ocrotitoare pe care le resimt eu atat fata de acest Minister in sine cat si fata de actualul Ministru MAE), am evaluat acel minister cu cea mai mare indulgenta posibila.

    Exista un Minister INUTIL, cel al Comunicatiilor si Societatii Informationale...poate la fel de bine sa existe la nivel de Agentie.

    Exista MARE CONFUZIE de atributii pe Ministerul Turismului, deoarece NU EL, (ma refer ca Institutie, nu la persoanele care lucreaza acolo), este in acest moment competent sa se ocupe si de DEZVOLTARE Regionala, acest rol tinand inca de expertiza Min. Ec. si Comertului, a Min. Agriculturii (prin expertiza de la Dezvoltare Rurala), si a Ministerului Muncii; Dezvoltarea Regionala trebuie astfel reorganizata la nivel de Agentie Consultativa interministeriala, intre MEC, Agricultura si Min. Muncii.

    ReplyDelete
  20. Mentionez si NEJUSTIFICATA supraincarcare DE ATRIBUTII SI ROLURI asupra MECTS-ului, el trebuind NEAPARAT, CAT MAI CURAND POSIBIL sa fie spart si reorganizat astfel: Ministerul Educatiei si Cercetarii va ramane de sine statator, Sportul va trece ca Departament de sine statator sub egida Noului Minister al Turismului si Sportului, iar unele din atributiile departamentului de Tineret se vor reorganiza sub un NOU MINISTER ABSOLUT NECESAR, (daca ati citit cu atentie raportul Departamentului de Stat SUA pe 2010 publicat in aprilie 2011 si alte Warning-uri generale), acest nou minister fiind numit Ministerul Ocrotirii Copiilor, Minoritatilor si a Persoanelor Vulnerabile, si continand un departament care sa se ocupe si de bunastarea generala a adolescentilor si tinerilor vulnerabili. In ceea ce priveste alte atributii/functii in ceea ce priveste Tineretul, raspunderea educatiei pe domeniile de Sanatate Publica a adolescentilor si tineretului in general va reveni Ministerului Sanatatii, raspunderea in legatura cu scolarizarea obligatorie va reveni bineinteles Min.Ed. & Cercet.-ii, iar raspunderea in ceea ce priveste angajarea tineretului in mod activ in societate, si prevenirea somajului va putea fi preluata de departamente corespunzatoare din cadrul Min. Muncii, si cu plasa aditionala de suport de la Agentia de Dezvoltare Regionala.

    De prevenirea delincventei juvenile, va trebui sa se ocupe tot MAI-ul, ca Justitia e la pamant si abia face fata la sarcinile pe care le are deja in grija, INSA vor trebui create niste agentii sau corpuri de LEGATURA cu planuri concrete de discutii interministeriale FUNCTIONALE la nivel de CONSULTANT interdepartamental interministerial EXPERT intre MAI si Justitie, mai ales in ceea ce priveste VERIGA slaba a Departamentului de Probatie, mai ales pe juvenili, ca la adulti mai exista inca cat de cat expertiza. (Efectiv, ma simt aproape obligat sa zic despre necesitatea comunicarii adecvate competente intre subsectiile specifice MAI ca Politia Frontaliera, Evidenta Populatiei, si Serviciul Pasapoarte, pe de o parte, si Corectii, Probatie de la Justitie. La aeropoarte si punctele de frontiera maritime-fluviale e OK, dar la punctele de frontiera terestre raman probleme de rezolvat. SI TREBUIE ARATATA CLAR evolutia pozitiva pe SITE-urile alea publice inca primitive cu care se lupta unele parti din MAI. BTW, PR-ul MAI general la PUBLIC e LA PAMANT. Numai la nivel de Politii locale unele Inspectorate ii mai salveaza reputatia...nota buna la Inspectoratul de Politie Mehedinti...sorry celelalte ca nu am avut timp sa le evaluez pe toate. Pe de o parte o fi bine din punct de vedere law enforcement strict operativ, dar pe de alta nu ar strica si niste linkuri la pagini educative pentru copii, cum are FBI-ul, ca asa se ridica si nivelul de incredere al populatiei generale.)

    ReplyDelete
  21. Ministerul Muncii, si Protectiei Sociale va trebui si el reorganizat: MUNCA, SOMAJUL, PREVENIREA ACCIDENTELOR DE MUNCA, si PENSIILE ramanand la ministerul de baza, iar PROTECTIA Sociala revenind NOULUI Minister al Ocrotirii Copiilor, Minoritatilor si Persoanelor Vulnerabile.

    Ministerul Finantelor Publice trebuie sa isi sporeasca Competenta si Vizibilitatea, iar site-ul public trebuie neaparat imbunatatit ca parca e facut de un amator.

    De site-ul Turismului, care ar trebui sa fie o BIJUTERIE, si este in schimb ceva MONSTRUOS BIROCRATIC, nu mai zic nimic ca ma apuca din nou durerea de cap. Ministerul Culturii si Patrimoniului ar trebui sa se simta MORAL OBLIGAT sa isi ofere expertiza la alcatuirea acelui Site EXTRORDINAR de IMPORTANT pentru Romania.

    Este DEOSEBIT de IMPORTANTA alegerea personalului cheie din Noul Minister al Ocrotirii Copiilor, Minoritatilor si Persoanelor Vulnerabile. NU IMI PASA CINE E PRIETEN CU CINE SAU DE LA CE PARTID PROVINE. Aici se merge pe Competenta DE CEL MAI INALT NIVEL, poate si pe imagine, dar imaginea aia NU VA TREBUI sa fie spoiala de fatada ca NU ESTE BINE si NU ESTE ETIC sa isi bata cineva joc de obiectul adevarat al functiei cruciale a acelui Minister. Personalul cheie al acelui Minister trebuie efectiv sa reprezinte, dar in principal sa LUCREZE in beneficiul intregului spectrul de persoane vulnerabile din Romania (toti copii sub 18 ani, cam 33 % din pupulatia feminina a tarii, persoanele cu diverse handicapuri, si minoritatile etnice). In mod ideal nu ar trebui sa existe discriminare NICI NEGATIVA, NICI POZITIVA, pe baza de apartenenta la o minoritate anume sau pe baza unui anume handicap...nici macar pe sexe...CHIAR daca NU E POLITICALLY CORRECT CE ZIC si va reprezenta probabil inca o data nota proasta la IDEM (indexul de democratizare), si la Dept. of State, care poate ar prefera ceva masuri si ani pierduti pe discriminari pozitive, deoarece asta a fost experienta lor, asta este si experienta pe Australia si in tarile Scandinave, dar in legatura cu asta va zic eu de pe acum ca discriminarea pozitiva este cu dublu tais, ca Romania actuala NU ESTE inca pregatita sa faca fata in mod COMPETENT la posibilele dezavantaje si probleme inevitabile legate de initiative de tip Affirmative Action, deoarece Romania inca NU a invatat sa invete din propriile greseli si nici din greselile altora, ca sa le evite, si, totodata, nu este nevoie ca Romania sa repete in mod inutil greselile altora, si sa ramana in permanenta in urma cu 15 sau 20 de ani...dar, pe de alta parte stiu ca unei persoane adolescente si inca imature, cum este Romania, degeaba ii dai sfaturi din astea, si nu o sa se lase pana nu repeta si ea aceleasi greseli, gasindu-si drumul propriu catre viitor...dar zic si eu asa just in case...

    ReplyDelete
  22. 4.) Mass media de limba romana ar trebui in mod ideal sa isi aduca aminte si de rolul ei de posibil EDUCATOR benefic al populatiei generale pe diverse teme, si ca ar fi chiar f. frumos si interesant sa se organizeze in continuare dezbateri publice despre Etica Jurnalismului, inclusiv ultimele noutati legate de Etica, dar si de Legislatia in plina dezvoltare legata de Jurnalismul On-line.

    ReplyDelete
  23. 5.) Despre domeniile de dezvoltare Culturala si de Arta nu m-am interesat. Trebuie sa mentionez iar in atentia MAE aici ca relatia cu Diaspora nu se rezuma numai la accesibilitatea diasporei la procesul electoral, dar si la legaturile CULTURALE pe care le are Romania si le-a avut in mod traditional cu alte tari...si ca a-l invita iar pe D-nul Caramitru la Ambasada Romana din SUA este un model cam vechi si rasuflat, ceea ce o fi frumos ca arata o anumita continuitate, conservatorism si traditie, dar pe de alta parte este un model ineficient de a capta Hearts & Minds Americane. (Nu am absolut nimic impotriva D-nului Caramitru pe care il consider un actor maestru profesionist talentat, nici impotriva liberei circulatii a D-nului Caramitru sau a liberei alegeri a domniei sale de a onora ce invitatie doreste dansul dintre multele invitatii din starinatate care ii sunt adresate.) Doresc cu acesta ocazie sa ii transmit si scriitorului Mircea Cartarescu din Romania ca impresia favorabila de nivel ENTUZIAST pe care a facut-o vizita sa in Regatul Norvegiei de acum vreo 2 ani se mentine in continuare la niveluri neasteptat de ridicate si ca tocmai de curand a aparut intr-un ziar cultural norvegian de larga circulatie o cronica extraordinar de elogioasa a noii traduceri in limba norvegiana a cartii sale numita "De ce iubim femeile", in care este comparat cu Jorge Luis Borges. Am citit acel articol cu destula atentie si nu am remarcat ca acea comparatie ar putea include vreun subtext rautacios legat de faptul ca Dl. Borges nu a primit Premiul Nobel pentru Literatura ravnit de dansul o intreaga viata presupus din motive politice. Pur si simplu articolul se referea la stilul ambilor scriitori. Articolul mai continea o anumita fraza care mie mi s-a parut ca ar ridica parca o oarecare nedumerire a criticului respectiv in legatura cu ce doreste de fapt sa comunice Dl. Cartarescu in fond prin acea lucrare, insa cunostintele mele de limba norvegiana nu sunt chiar atat de avansate incat sa inteleg chiar atat de bine si nici nu am avut nici timp, nici chef sa citesc articolul cu dictionarul in mana. Insa voi pastra acel ziar si, deoarece de mult am inceput sa vanez eu experti locali care sa imi explice si mie asa pe intelesul meu ce naiba au vazut norvegienii asa de extraordinar la Dl. Cartarescu de il aduleaza in halul asta...si am sa revin cand aflu mai multe.

    ReplyDelete
  24. Pot sa mentionez insa ca am remarcat asa in general ca nivelul criticii de arta in general in Norvegia mie mi se pare extraordinar de primitiv, de emotional, si in general lipsit de rationalitate si de argumentatie logica.

    O binecunoscuta critica de filme, de exemplu, a numit-o in direct in scris pe actrita americana Sigourney Weaver "Siggy". Daca dvs. vi se pare ca D-nei Sigourney Weaver i se potriveste acest nume, treaba dvs., dar mie mi s-a parut total deplasat, si nu atat jignitor pt. artista, careia sunt sigur ca putin ii pasa ce zice o persoana oarecare care se crede critic de film renumit in Norvegia doar pentru ca publica de ceva vreme niste paragrafe despre anumite filme in niste pagini de ziare in general necitite de mai nimeni, cat mi s-a parut de IGNORANT in legatura cu tipul de roluri pe care aceasta actrita a ales sa le interpreteze de-a lungul carierei sale.

    Dar revenind la arta literaturii, tin sa mentionez ca poporul norvegian are un deosebit respect pentru carti si pentru literatura, de aceea eu m-am decis sa imi aprofundez si eu cunostintele referitoare la critica literara, (desi preferintele mele s-ar indrepta mai mult catre artele plastice, iar despre teatru nu mai vreau sa aud ca toata lumea ma omoara sa merg o data la teatrul din localitate si eu nu am nici un chef). In legatura cu domeniul criticii literare pot sa spun inca de la inceput ca eu personal, desi ii apreciez Profesorului Harold Bloom de la Yale inalta eruditie, si approach-ul clasic , cat si straduintele dansului de a mentine critica literara la un nivel respectabil academic valoros in SUA, si de a o feri cat se poate de mult de anumite non-sensuri pretins moderniste, totusi nu sunt de acord cu dansul in legatura cu parerea sa proasta despre Dl. Stephen King.

    Sper ca prin acest lung post am reusit sa raspund si la propria mea intrebare de leapsa, adica sa ma explic si pe mine insumi fata de mine insumi mai bine (deoarece eu ieri, la intrebarea initiala "Cine sau ce esti tu ?" nu reusisem sa trec de propozitia "eu sunt un membru al spoeciei Homo Sapiens sapiens", dar astazi vad ca sunt in stare sa evaluez si guverne si tari, ba chiar si arta), dar sa raspund si la intrebarea de leapsa propusa de Costin Comba despre cum se vede Romania din afara.

    Cum naiba sa se vada decat tot prin proprii ochi legati tot de propriul creier, pe care presupun ca nu si-l uita nimeni acasa cand se decide sa emigreze !

    Hai ca m-am plictisit si de jocul asta cu leapsa. L-am incercat si eu o data ca am vazut ca e tare popular printre blogerii de limba romana, dar zau ca trebuie sa evit sa cad in curse ieftine din astea, ca pana la urma o sa va zic chiar TOT ce stiu...ca nu a mai ramas foarte mult de zis de fapt, deoarece eu nu stiu prea multe, si, lenes din fire fiind cat si recalcitrant la tentative de reeducare, nici nu prea am de gand sa mai invat multe lucruri noi pe aici in strainatate, cel mult sa mai mi le rearanjez in creier pe prioritati de moment, si sa invat sa le exprim mai frumos si mai diplomatic.

    ReplyDelete
  25. P.S. Eu chiar mi-am luat tema in serios si abia acum am stat sa citesc ce au scris alti comentatori...mai mult despre dor...uite ca mie nu-mi e dor. Si nu mint si nu ma mint de loc. Pur si simplu nu am avut timp sa-mi fie dor, ca daca pot sa gandesc in limba romana cand scriu in limba romana nu are de ce sau de cine sa imi fie dor. De altfel eu de Romania nu mai sunt legat decat de 2 persoane, care sunt parintii mei. De alti fosti prieteni sau iubiti am avut eu grija sa ma distantez cat am putut de mult in mod preventiv !

    Eu cel mai mult, daca stau prea mult sa citesc chestii in limba romana, sunt cuprins de un sentiment de vinovatie, nu de dor. Dare mine MULTE lucruri ma fac sa ma simt vinovat destul de usor, asa ca pun si vinovatia fata de Romania in perspectiva pe care o merita. Nu are in nici un caz rang foarte inalt in ierarhia mea personala a pacatelor mele.

    ReplyDelete
  26. Romania e acasa. asa cum e. nu e un cliseu. oricum ar fi, cand intru in ro, ma simt de parca am pus piciorul pe uscat dupa un drum cu vaporul pe apa. iata de ce sunt afectat. ca sunt condamnat sa iubesc ceva ce putrezeste. si nu pot face nimic

    ReplyDelete
  27. Mie nu mi se pare ca putrezeste nimic in Romania, ci, dimpotriva, mi se pare ca Romania continua, cam incet si pe alocuri poate ineficient, ce-i drept, dar oricum continua catre maturizare democratica, alaturi si de alte tari ale regiunii.

    Nu am avut eu chiar timp si chef sa iau la rand chiar tot aparatul guvernamental si spectrul scenei politice, dar punctele cheie la care m-am uitat, inclusiv cativa functionari de linia a 2-a, pe mine nu ma fac sa disper de loc.

    Sigur ca nu raman insensibil la anumite tragedii personale, destine individuale mai aparte mai nefericite, dar asa per general, repet ca nu mi se pare deloc "dracul chiar asa de negru".

    ReplyDelete
  28. @Roamsk: din exterior asa pare. dar du-te in ro si traieste un an ca un roman de rand

    ReplyDelete
  29. Mai zic INCA o data re. "suferinta" re. "soarta" Romaniei. ESTE OBLIGATORIU de citit despre co-dependenta. La inceput am dat-o ca tema doar functionarilor de stat din Romania, acum o dau ca tema generala, ca eu m-am saturat de "hand holding"-ul general de care par ca au nevoie mai toti vorbitorii materni de limba romana !

    http://www.recovery-man.com/coda/symptoms.htm

    Daca nu am zis-o de n-spe ori, Romania contemporana, (adica de cand a devenit stat independent), are sindrom de adaptare asemanator al unei femei abuzate psihologic de un barbat alcoolic si fustangiu. Nu e grav dar e cronic si sapa la increderea de sine si la nivelul de depasire a fazei de neincredere in sine, de dubiu asupra propriei competente (inlcusiv ca eu sunt mai destept decat altii, sau de tip "pilotii romani sunt mai buni decat pilotii americani", si de gen "capra vecinului...TOATE ASTEA AICEA INTRA), totodata duce la proiectie nejustificata si mai ales NEPRODUCTIVA, uneori chiar de nivel patologic ale propriilor probleme asupra altora...ba ca sunt de vina rusii, ba ungurii, ba americanii, etc. Pai nu o sa iesim/iesiti niciodata din cercul asta vicios daca nu va MATURIZATI o data la creier, si sa pasim/pasiti o data, ca este TIMPUL, catre faza urmatoare a maturizarii, aia de identificare de sine CORECTA, autoexaminare echilibrata, (nu cu distorsiuni provenite din problemele nerezolvate din stadiul anterior al dubiilor asupra competentei), si inca o data, de nivel MATUR, nu plangacios, blah, blah...

    ReplyDelete
  30. Hai, ca sa va dau mura-n gura, luti si voi la comparat:

    Ca eu numai pe asta am pierdut ceva timp ieri si m-am distrat de minune ! Si desi eu personal nu am de gand de scris lucrare de licenta, de masterat sau de doctorat, si, in ciuda tuturor sfatuitorilor mei de bine, nici carti sau tratate, m-am gandit ca poate cateva viitoare generatii de absolventi de la mai multe facultati legate de diverse Universitati din Romania or avea si ei nevoie de inspiratie, si de ce sa nu se distreze si ei daca tot trebuie sa faca aceste lucrari la un moment dat.)

    http://en.wikipedia.org/wiki/Ecology

    http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Ecology&dir=prev&action=history

    http://es.wikipedia.org/wiki/Ecolog%C3%ADa

    http://es.wikipedia.org/w/index.php?title=Ecolog%C3%ADa&dir=prev&action=history

    http://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89cologie

    http://fr.wikipedia.org/w/index.php?title=%C3%89cologie&dir=prev&action=history

    http://it.wikipedia.org/wiki/Ecologia

    http://it.wikipedia.org/w/index.php?title=Ecologia&dir=prev&action=history


    http://is.wikipedia.org/wiki/Vistfr%C3%A6%C3%B0i

    http://is.wikipedia.org/w/index.php?title=Vistfr%C3%A6%C3%B0i&dir=prev&action=history

    http://simple.wikipedia.org/wiki/Ecology

    http://simple.wikipedia.org/w/index.php?title=Ecology&dir=prev&action=history

    http://da.wikipedia.org/wiki/%C3%98kologi

    http://da.wikipedia.org/w/index.php?title=%C3%98kologi&dir=prev&action=history

    http://la.wikipedia.org/wiki/Oecologia

    http://la.wikipedia.org/w/index.php?title=Oecologia&dir=prev&action=history

    etc.

    P.S. daca nu intelegeti ce trebuie sa faceti nici la nivelul simplu de ERA (adica doar sa studiati istoricul simplu si concret al organizatiilor si persoanelor de pe paginile principale, NU istoricul DEZVOLTARII PAGINILOR respective pe mai multe limbi, care e intr-adevar mai complicat si mai laborios), atunci nu sunteti de nivel de absolvent de facultate pregatit de nivel de lucrare de licenta, si facultatea dvs. respectiva trebuie examinata pentru eventuala dezacreditare...Gata ! Am rezolvat-o si cu reforma calitatii invatamantului superior din Romania !

    ReplyDelete
  31. @ roamsk : privim lucrurile diferit. Profesia ta este total diferita de a mea.
    Un lucru este sigur, fiecare intelege din Romania ce vrea, dar intotdeauna va gandi subiectiv, nu va reusi sa se transpuna in situatia altcuiva. Politica nu isi are locul atunci cand este vorba de a-ti exprima sentimentul numit Patriotism.
    Daca tu crezi ca Romania se afla pe drumul cel bun al democratizarii, atunci imi voi permite, pentru ca asa vreau eu, sa te plasez in una dintre cele doua tabere, care sustin acest lucru :
    1. Basist, adica pur si simplu manipulat la maxim de clasa politica portocalie, care nca mai crede ca vin rusii la putere in Romania, ca vin comunistii la putere, desi profesia ta te protejeaza de acest lucru.
    2. Romani care au plecat demult si care mai cred ca Romania este o tara democratica.

    Absolventii de universitati private, sunt mult superiori celor cu studii la stat, care asteapta pomana guvernamentala si care cred ca li se cuvine acest lucru.
    Daca ministrul Invatamantului le spune elevilor, de la tribuna parlamentului, ca cuvantul coleg este de gen NEUTRU, cum crezi ca reactioneaza elevii la clasa? Nu ai vrea sa ne gandim la universitatile din afara, unde totul se plateste?

    Daca romania merge pe drumul cel bun, de ce nu te aflii in Romania, sa iti practici meseria?

    Personal, iubesc TARA ASTA NUMITA rOMANIA, DAR IN EA NU INCLUD SI FACTORII DECIZIONALI. cAND ZIC ROMANIA, MA GANDESC LA CUTURA, LA ISTORIA DE PANA LA 1910.

    Te salut.

    ReplyDelete
  32. Aceasta postare, a fost pusa exact dupa cea cu Lucian Bute, a avut un scop, o cladire din Viena, ne invita sa vorbim despre Romania, dar mai jos Putin, este un Roman, care isi saluta compatriotii cu lacrimi in ochi. Unde este oare locul nostru?

    ReplyDelete
  33. Printre comentariile care nu mi-au aparut, erau listate pe puncte clare hibele mele personale care m-au determinat sa plec din Romania, printre care si LENEA mea caracteristica personala si sociala, care m-a determinat sa ma mut intr-o tara unde pot sa CONTINUI sa fiu cat de lenes pot ca angajat de stat dar sa primesc bani mai ,ulti pentru aceasta. De asemenea acesta LENE m-a impiedicat pe mine sa ma angajez social sau politic in Romania, si recunosc ca am gresit ! Eu sunt inca in faza in care abia acum studiez scena politica din Romania, deoarece eu nu am fost atent la ea cat timp am fost in Romania, avand cu totul alte preocupari personale caracteristice varstei, de ex. refacerea morala dupa ce am fost tradat de un fost partener, si incercarea, si mai apoi renuntarea momentana, de a gasi un alt partener romantic de mai lunga durata. Acum insa fiind in Norvegia unde am mult timp de pierdut si rezolvandu-mi temporar problemele sentimentale cu ajutorul natiilor cu care am venit in contact in aceasta zona cosmopolita, am destul timp si totodata si, cred eu, perspectiva impartiala etic necesara oferita de distanta de Romania, ca sa pot sa incep sa evaluez in mod critic ministerele cheie, legislativul si judiciarul cat si scena politica generala din Romania. Eu deja am inceput sa dau diverse note, calificative, la diversi si diverse, sa ofer opinii comentariu de nivel analist-observator-comentator-expert (!) pe diverse bloguri, ce-i drep la modul preliminar fragmentar, dar, in ciuda faptului ca am fost sfatuit de persoane care imi vor binele si vor sa ma ajute sa castig si eu un ban, nu numai sa imi expun parerile pe gratis, mie mi-e lene sa scriu carti sau tratate organizate !

    ReplyDelete
  34. @ roamsk : mesajele tale nu au aparut pe blog. Pe mail am primit mesaj ca ai comentat, pot chiar si sa citesc ce ai scris.
    Mesaje nu sterg, decat in conditii extreme. Pana acum am sters 1 mesaj, in 3 ani, dar am lasat comentariu cu motivatia.

    ReplyDelete
  35. @CC: OK thanks pt. clarificare, cred ca era ceva gresit cu computerul meu. Dar, totusi deoarece nu are nici un sens, poti sa stergi aia cu ecologia (mi-e lene sa mai scriu inca o data ce voiam sa zic !)

    ReplyDelete
  36. ATENTIE ! Urmeaza post mamut in multiple parti de interes general !

    Partea I:

    Vad ca nu a sarit nimeni sa contrazica ideea avansata de Costin Comba ceva mai sus, daca am inteles eu corect, cum ca Romania nu ar fi o tara democratica.

    In primul rand, eu cand am dat varsta generala de 13,5 ani Romaniei, 4 ani Republicii Islamice Afganistan, 8 ani Republicii Islamice Iran, 10,75 ani Regatului Thailandei, si 15,5 ani Regatului Norvegiei, (cu nimeni avand peste 21 de ani, ca sa vizualizati mai bine scara, si ca sa intelegeti totodata ca eu nu incurajez consumul nejudicios de alcool la entitatile cu componente umane care au sub 21 de ani), includeam si maturitatea functionala a institutiilor, si maturitatea medie a populatiei alcatuitoare de societate, iar sistemul politic l-am luat in consideratie doar la modul EVOLUTIV FUNCTIONAL nu descriptiv, pe un continuum de la total nedemocratic la democratic functional...ca democratic ideal nici nu exista, si nici nu e bine sa aspiri la asemenea utopii ca risti sa incepi sa aluneci in SF-ul la granita cu psihoticul al Republicii Islanda, careia, BTW, ii dau atribui acum varsta de 12 ani.

    Re. consum alcool: test screening CAGE:

    http://en.wikipedia.org/wiki/CAGE_questionnaire

    ReplyDelete
  37. Partea II:

    In al doilea rand, este totusi ridicol in 2011, sa spui ca Romania nu ar fi o tara democratica. Poti sa spui ca are o democratie inca imatura, dar nu poti sa spui ca are un sistem politic total nefunctional, ca ar fi chiar o evaluare nerealista, pur si simplu gresita. Problemele pe cateva dintre ministere le-am schitat deja mai sus. BTW, am mai gasit un mod de a economisi ceva bani: trebuie renuntat la Ministerul Informaticii si Comunicarii, sau cum se cheama, si in locul sau creata o Agentie moderna flexibila care sa fie utila TUTUROR ramurilor guvernamentale, iar Ministerul Educatiei si Cercetarii ala simplificat, (cum am propus mai sus) poate ingloba foarte usor si ministerul Patrimoniului si Culturii, dupa ce renunta la Tineret si Sport (tot dupa cum am zis mai sus).

    Am ezitat sa intru inca in disfunctionalitatea Judiciarului, care este totusi o problema grava cat si complexa, si nu am considerat ca este etic sa ma bag cu evaluari sau propuneri pana nu studiez mai aprofundat, mai ales ca nu sunt expert pe domeniu decat in mod tangential (stiu ca se ridica si problema amendarii Constitutiei, eu zic, ca si Dept. de Stat American, sa o lasam mai moale cu asta pe moment ca sunt alte chestii mult mai presante de rezolvat.)

    ReplyDelete
  38. @ roamsk : daca ar fi sa ne comparam cu Sri Lanka, Gabon, Malawi sau alte tari ca acestea, sigur avem o super democratie.
    Dar oare la acel nivel vrem sa fim? De aceea nimeni nu a contrazis ideea lansata de mine. Crezi ca atunci cand presedintele Camerei Deputatilor fura in cadrul sedintei, si numara mai multi oameni decat sunt, imaginile filmate de televiziuni, stand drept dovada, fara ca ea sa fie arestata pe loc, pentru atac la siguranta statului, Romania este o tara democratica si nu una dictatoriala?

    ReplyDelete
  39. Partea III:

    Nu este nevoie sa ne lamentam in mod inutil re. neadmiterea in Spatiul Schengen. Desi nu prea mi-a convenit nici mie, asa la nivel emotional initial, pana la urma, la nivel rational, am ajuns sa fiu de acord cu expertii finlandezi, pe care intr-adevar ii consider experti de pazire inalt competenta a granitei de nord si nord-est al acelui spatiu, (expertii pe nord-vest fiind reprezentati de SUA, pe sud-vest de Marea Britanie, iar, pe viitor, pe sud-est, eu chiar indraznesc sa sper, spre ridicare de moral general, de expertiza autentica solida a indelungatei cooperarii si trainicei prietenii romano-bulgare, expertiza pentru care poate ca voi face si eu lobby la nivel global la un moment dat, cand ma voi considera in stare sa o fac, dupa ce ma documentez mai aprofundat in legatura cu interrelatiile de mai lunga durata intre Benelux si Scandinavia). Doresc sa semnalez inca o data ca, inca din momentul sosirii mele pe teren in Scandinavia, am remarcat cu ochiul liber ca exista niste probleme inter-Schengen abia chiar recent re-semnalate public de catre insesi tarile apartinatoare acelui spatiu, care se straduiesc si ele cum pot sa isi carpeasca propriile gauri inainte sa isi poata permite sa mai admita noi membri. (Germania si Franta au votat politic, cum era si de asteptat, nu pe merit, insa imi permit acum sa sustin ca Finlanda stia despre ce vorbeste.)

    ReplyDelete
  40. [@CC: stai sa termin, si revin si la ce ai zis tu !]

    Partea IV:

    In continuare, pentru ridicarea nivelului de educatie politica la nivel mai informat al populatiei, ar fi bine de studiat ISTORICUL miscarilor Equal Rights Amendment, Civil Rights Movement, si National Organization of Women, la nivel de principii si de evolutie istorica, NU la nivel de "copiat" ca model.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Equal_Rights_Amendment

    http://en.wikipedia.org/wiki/Civil_rights_movement

    Just for fun: http://en.wikipedia.org/wiki/ERA

    De ce m-am obosit eu sa scriu aici toate polologhiile astea...pai daca intrebarea era cum vedeti voi Romania, si eu am intrezarit, chiar si asa la nivel de survol preliminar niste probleme PUNCTUALE curente, normal ca imediat mi-a venit in gand sa dau si niste sugestii, ca asa sunt eu obisnuit.

    In mod concret: se ridica un semnal de alarma de catre Raul care foloseste cuvantul trigger Hamletian melancolic "putred", se ridica sentimente de catre Lumi RO care scrie clar ca ii vine sa planga, Costin Comba pune direct intrebarea cum vedeti voi, cei dinafara Romania, etc...NORMAL ca mi s-a ridicat si mie nivelul de anxietate plus de vinovatie fata de propria mea lene intelectuala si sociala, si am intrat efectiv in "priza", nu numai cu evaluari, dar si cu sugestii concrete, ca asa mi s-a parut etic.

    ReplyDelete
  41. Partea V:

    Si de aia, mai intai am intrat la modul de suport, cu sugestiile despre "co-dependenta", ca mi s-a parut important sa adresezi distress-ul uman mai intai, si sa corectezi cat poti niste distorsiuni de perceptie, (desi recunosc ca am fost poate nepoliticos in exprimare), pe urma, am intrat la modul de evaluare pe institutii, si imediat pe problem-solving. Voi nu faceti asa cand observati pe cineva mai vulnerabil care este in distress in fata dvs....mai intai suport, si pe urma incercati sa clarificati ceva, si pe urma mai dati si solutii ? Eu asa fac si in real life...de cand ma stiu fac asa. Pe net insa nu am incercat-o prea des, deoarece eu nu stiu sa ma exprim bine in scris, plus ca on-line este foarte greu sa comunici cu adevarat la nivel autentic, si se pot crea distorsiuni de receptie destul de semnificative, oricat de CONCRET si de CLAR ai incerca sa te exprimi.

    Mie nu imi plac cercurile vicioase ale gandirii pesimist-negativiste, deoarece, desi STIU ca anumite persoane sunt mai predispuse din fire sa fie mai pesimiste si altele mai optimiste, si am toleranta, si iau in considerare si acest factor, pe de alta parte NU IMI place pesimismul propagat, ca este contagios, mai ales la mintile mai TINERE, sau mai putin influentabile...si eu nu uit ca suntem pe NET, unde citesc si copii chiar real de 14 ani, nu numai din aia, (mai figurativ spus), de 35 sau de 65 de ani, si mai citesc si persoane care au vulnerabilitati reale.

    ReplyDelete
  42. Partea VII:

    Inapoi de la entitatile neanimate (gen Ministere & Institutii), la OAMENI:

    Terapia de suport NU inseamna DOAR validarea compasionala si/sau empatica a suferintei celuilalt, dar TREBUIE sa implice si o componenta EDUCATIVA, ca altfel se pierde timpul inutil.

    Atentie efectiv re. discurs viitori candidati politici din Romania: NICI unul nu ati invatat inca sa va exprimati clar fata de electorat componenta EDUCATIONALA.

    Pres. Traian Basescu a reusit sa valideze anumite "dureri" si sa para ca se identifica la modul empatic cu anumite straturi sociale, dar nici dansul nu a reusit sa depasesca acest stadiu catre autentic educativ. Totusi ii mentin nota de 8 (cu indulgenta, la nivel de incurajare) comparand-ul la competenta politica cu toti predecesorii dansului post 1989.

    Dl. Crin Antonescu a INCERCAT, insa nu ii reuseste, deoarece nu stie sa educe la nivelul populatiei...eu inteleg ca ideologia PNL clasic tinde mai curand catre elitist decat catre populist, insa aduc aminte ca "populist" in politica moderna contemporana cea mai reputabila NU insemna "demagogic" sau "inautentic", ca ESTE OK sa fii si tu oportunist la nivel PROFESIONIST, fara sa iti simti constiinta incarcata ca ai devenit cumva "bull shitter", ca este OK sa folosesti CUVINTE SIMPLE dar cu IMPACT, si, daca te pricepi sa o faci, nu vei fi perceput ca vorbesti IN JOS catre populatie sau inseamna ca o desconsideri total. Dl. Crin Antonescu nu a invatat nici acum sa isi faca echipa si/sau sa o foloseasca pe cea pe care o are in folosul domniei sale...nu din cauza de paranoia, dar din cauza de inexperienta politica, si poate, indraznesc sa zic, ca insusi dansul nu prea e convins ca vrea sa devina presedinte, aproape parca, la un anumit nivel i se pare aproape rusinos sa "pari ca vrei sa iei postul ala", desi se vede ca este sincer patriot si interesat si sa ajute pe altii, si pe Romania, si sa contribuie intr-un fel...trebuie neapara sa isi depasesca acele anxietati re. dorinta de a castiga, ca sunt irationale si in definitiv puerile, si mai trebuie sa mai invete sa EDUCE in mod competent...deoarece altfel va ramane de nivel de cometator-analist TV, si nivelul asta nu e deajuns.

    Pres. Basescu STIE acest lucru (re. cum sa vorbesti la electoratul de baza, re. nevoia de discurs educativ mai putin, ca nu prea avea de unde), insa nu i-a reusit nici dansului la nivel optim, cel putin nu mereu...mai ales la captare electorat indecis si reparare de gafe... Dar dansul nu se stie daca va mai candida. Deci nu mi-e mie de viitorul dansului in mod special. I-am dat nota, a contribuit cat a putut la nivel onorabil. A ales o echipa ministeriala cat de cat profesionista in ultima vreme, s-a gandit si la imagine, are aparat de sustinere profesionist, etc.

    ReplyDelete
  43. Partea VIII:

    Dl. Geoana, daca mai doreste sa candideze in viitor, mai are MULT MULT MULT de invatat, si chiar indraznesc sa ma mir ca nu s-a prins mare lucru de dansul din cati ani a LOCUIT si a MUNCIT efectiv in SUA...dar nu dau vina pe el. Este o carenta de capacitate de receptie eficace comuna observata de mine si la alti oameni care au stat in SUA chiar independent de orice post guvernamental Roman, si tot nu s-au prins de nimic. Chiar academici. Pai sa ai sansa asta sa vezi SUA la fata locului, sa interactionezi DIRECT si PERSONAL cu politicieni si jurnalisti profesionisti americani si chiar sa nu inveti nimic de la ei, sa nu furi nimic...totusi nu mi se pare OK. Este insa un bun comunicator-educator la nivel de GRUP, sau de comentator politic TV, dar nu la nivel de masa nationala.

    Dl. Marian Vanghelie are talent nativ, dar efectiv il voi cita pe Dl. Ion Iliescu cand am sa ii comunic ca mai trebuie sa si stie sa invete, sa asculte la ce ii zic cei mai cu experienta, si sa DEPASESCA in mod matur, ca il asigur eu ca ESTE IN STARE SA O FACA, usoara iritare, (de altfel inevitabila asa mai la inceput de drum matur in cazul dansului), fata de diversi "sfatuitori"... iritare si respingere care probabil ca provine din cauza ca in timpul scolarizarii domniei sale, a intalnit ceva educatori care habar nu aveau ce e aia "clumsy child syndrome", si ca asta NU este chiar tot aia cu dizabilitatea intelectuala sau diverse "learning disorders", sau, poate...acum ma aventurez, dar poate ca vrea sa o auda, cine stie... la nivel mai profund, de la oarecare sentimente conflictuale pe care le-ar mai putea inca resimti fata de dorinta sa de a face "placere parintilor" (aka figurilor de autoritate) vs. dorinta sa NORMALA de autonomie.

    Parca mi s-a parut la un moment dat ca a dat si Dl. Mihai Razvan Ungureanu un semn ca l-ar interesa candidatura...NU sunt pregatit sa comunic cu/despre dumnealui in acest moment la nivel destul de competent avansat, (ca efectiv nu am privit decat niste clip-uri pe sarite)... decat poate sa ii zic despre opinia mea ca acel semnal al dansului mi s-a parut mai curand de nivel de tatonare, si ca sper ca, daca se va decide sa candideze, va fi dorinta convinsa a DANSULUI si nu mai mult o incurajare din partea altora sau a sotiei dumnealui. (Il rog sa ma ierte daca va considera ca am sarit peste cal cu aceasta comunicare...am zis-o mai mult la nivel de "just in case". Are sustinerea mea daca doreste sa candideze si dansul, deoarece eu i-am remarcat integritatea mai de mult si nu mi-am schimbat parerea despre asta de atunci.)

    D-na Udrea: o incurajez sa candideze, efectiv la nivel de gest patriotic al domiei sale, pentru imaginea Romaniei. Are competenta profesionala, nu este pregatita inca indeajuns de bine la nivel de profesionist politic de nivel de candidat prezidential, si are de luptat si cu faptul ca Romania NU este inca, in mod cat se poate de realist, pregatita in general sa sustina un candidat de sex feminin la nivel de Presedinte, si de faptul ca dansa nici nu prea este genul de candidat de sex feminin care ar avea sanse sa castige chiar intr-o Romanie pregatita la un moment dat sa aleaga primul sau presedinte de sex feminin. Insa eu o incurajez sa lupte, mai mult ca deschizator de drum pentru alte candidate femei poate mult mai potrivite care se vor ivi pe scena politica romanesca in viitorii 20 de ani.

    Mai era cineva ? Eu pe acestia ii stiu la nivel de candidat prezidential, la astia m-am uitat in ultima vreme, desi recunosc, la nivel total superficial.

    MARE DISCLAIMER: NU sunt inclinat in mod serios catre vreun partid anume din Romania, inca studiez, deoarece vreau si eu sa votez macar cat mai sunt cetatean roman macar O DATA la nivel cat de cat informat si rational.

    Eu am contribuit aici efectiv la nivel superficial de placere, desi am depus ceva timp si oarecare seriozitate, adica nu am scris nimic care sa fie total la "misto".

    ReplyDelete
  44. Partea IX:

    Faptul ca m-am aventurat eu aici cu chestiile astea este in primul rand "vina" parintilor mei care si-au exercitat dreptul de vot in mod serios si constiincios la fiecare alegere majora din Romania de la 1989 incoace, facandu-ma, cu exemplul lor, efectiv de rasul lumii in legatura cu lenea si imaturitatea mea de pana acum.

    Este si "vina" lui Raul Ghiran, al carui nivel de pesimism m-a ingrijorat de am intrat la modul de "alarma generala", care pe mine ma face sa scriu despre toti si despre toate (!), si sa dau aproape tot ce stiu in clar (!)...

    (Deci e foarte clar cum se poate extrage informatie usor de la mine in orice conditii ma veti prinde vreodata, fie ca "prizonier" de razboi, fie ca "expert", fie ca "martor", fie ca "inculpat": faceti-ma sa ma simt cat de cat usor anxios, si ii dau pe toti in gat cat se poate de rapid ! Este de asemenea cat se poate de clar ca nu sunt un bun candidat de a ocupa o pozitie de raspundere care implica pastrarea unor secrete de serviciu sau de stat, deoarece mie nu imi place sa sufar, si daca imi creati si cel mai mic nivel de anxietate...NU ESTE NEVOIE de intimidare sau de tortura...incep eu sa vorbesc imediat. Daca doriti, va pot spune si ce lucru ieftin si usor de folosit la indemana oricarui interogator imi creeaza mie imediat anxietate: trimiteti-mi un barbat cu mutra de politist usor deprimat, eventual usor mahmur sau care arata nedormit, gen Al Pacino in "Insomnia", ca sa imi sporeasca nivelul de simpatie imediata, si puneti-l apoi, fara prea multe cuvinte, sa-mi arate o poza de pisica cu ochi galbeni, ca sa imi creeze imediat anxietate. Nu este nevoie de nivel de intimidare sau de tortura, sau sa jucati "good cop/bad cop" cu mine, sau chestii de genul asta laborioase sau costisitoare in ore-munca personal de serviciu. Totodata nu este nevoie sa va chinuiti sa ma ademeniti cu promisiuni, sau cu diverse foloase materiale sau de cariera, ca sunt lenes si neambitios din punctul asta de vedere. Nu este nevoie sa imi cautatti punctele slabe, ca astea sunt cat se poate de clare: sunt fumator, sunt nestatornic, sunt narcisist...insa nu imi faceti complimente prea transparente ca am mai crescut si eu de atunci. Homosexualitate nu o bag la vicii deoarece poate fi un atu real in anumite conditii si job-uri.)

    Mai este si "vina" lui Costin Comba, caruia ii admir fotografiile de cladiri si natura moarta/obiecte in general.

    Sper totodata ca lui Lumi RO i-a trecut plansul. Ii urez lui Lucian Bute o viata plina de succese. Celorlati comentatori nu stiu ce sa le doresc decat sa fie si ei cat mai putin tristi asa per total, cand isi fac cate un bilant de sanatate periodic.

    ReplyDelete
  45. @CC: re. chestia aia cand te gandesti tu la Romania, te gandesti doar sau mai mult la cultura Romaniei pre 1910. Adica vrei sa stergi cu buretele cultura ultimului secol, sau sa o consideri nesemnificativa, sau "mai putin valorica" ? Eu asta nu am inteles prea bine din toate. Pe mine chestia asta de fapt m-a nelinistit MAI MULT decat concluziile alelalte de mai sus, ca in legatura cu alea inteleg ca poti avea o optica diferita de a mea, si nici eu nu sunt expert in efectiv NIMIC politic, desi e OK sa-mi dau si eu cu parerea despre toate/toti la nivel de chibit.

    Dar chestia cum ca ar fi valoros sau semnificativ pentru tine personal numai ce a fost inainte de 1910, (daca am inteles eu bine)...te gandeai doar la cladiri si arhitectura ? Poate asa mai pot intelege. Eu la arhitectura nu ma pricep chiar de loc.

    ReplyDelete
  46. Trăiesc de 37 de ani departe de România.Am plecat în 1974 și nu am revenit până în 2002.Vorbesc și citesc zilnic Românește.Cercul de prieteni este în majoritate format din persoane originare din România.Am prieteni buni,foarte buni în România și avem relații de adevărată prietenie.Mă consider un observator obiectiv al situației din România.Am căutat și caut pe mai departe să mă țin departe de aspectele vieții politice din Romania,tocmai datorită faptului că trăiesc departe și nu pot să particip la eventuale schimbări.Cred că de departe nu merge să dai sfaturi.Urmăresc cu interes toate aspectele vieții din România(în afara politicii).Am mare emoție când aud imnul românesc.Regret când văd și aud că lucrurile nu merg cum ar trebui și că multe probleme cu care se confruntă țara și populația nu se rezolvă bine,nu se rezolvă cum ar trebui să se rezolve.Regret că oamenii nu trăiesc mai bine în România și o partedin greutăți nu sunt calamități ci sunt rele făcut de oameni,unii împotriva altora.Din perspectiva anilor trăiți departe de România,la ora actuală nu mă văd capabil să revin și să mă restabilesc în România.Sper că va fi mai bine și cât mai repede.

    ReplyDelete
  47. Capitolul 1:

    Azi fiind sambata, 30 iulie, 2011, si eu fiind treaz si fara alcoolemie decelabila in sange, pot sa anunt ca nu am stat degeaba de la ultimul meu comunicat pe Radio Marti, (noua sectie deschisa la Viena), si am si definitivat propunerile pt. ministerele cheie ale viitorului guvern al Romaniei sub viitorul presedinte al Romaniei (care in momentul de fata sper ca va fi ori dl. viitor independent Marian Vanghelie, ori dl., sper tot independent, Mihai Razvan-Ungureanu):

    ReplyDelete
  48. Capitolul 2:

    1. MAI: Mircea Vladut; cu director SRI: Dan-Lucian Stefancu aka de_ce, si sef STS (serviciu transmisii speciale) zoso aka Vali Petcu; (stati linistit dl. G. Maior, actual director SRI: dvs. veti fi numit ambasador la Seoul);
    2. Ministerul Educatiei, Cercetarii, Culturii si Patrimoniului: Zully Mustafa;
    3. Ministerul Turismului, Tineretului si Sportului: Roxana Radu;
    4. Ministerul Agriculturii, Padurilor, Protectiei Mediului si Dezvoltarii regionale: fotograful romeo;
    5. Ministerul Justitiei: avocatul Lascaris din Bucuresti, pe care il atentionez in acest moment inca o data ca trebuie sa inceapa sa se documenteze serios si sa inceapa sa vina cu propuneri constructrive serioase in legatura cu verigile slabe ale departamentului sistem de Probatii si ale comunicarii cu MAI si MAE;
    6. Ministerul Finantelor: Fanel aka Stefan Manea;
    7. Ministerul Muncii: Marinel (comentator si cunoscut al lui Fanel, scuze ca nu am stat sa caut cum il cheama intr-adevar).

    ReplyDelete
  49. Capitolul 3:

    Alte anunturi:
    1. Mai am de lucrat mult pe MAE, dar sper ca pana in septembrie macar sa se prefigureze un potential ministru interimar...e greu de tot sa ai timp sa si gasesti pe cineva competent, sa si trebuiasca sa gasesti si ambasadorii pe ambasadele cheie, sa imbunatatesti si functionalitatea si stategia MAE pe primul sfert de secol XXI, etc. Mai vedem. Noroc ca am rezolvat macar cu zona de interes Coreea.

    2. Prim ministru interimar va fi dl. Raul Ghiran ca este bun motivator, harnic si altruist...mai are de invatat, am opinat eu pe undeva o data ca ar fi usor manipulabil, dar totusi este o diferenta intre a fi manipulabil si a fi oportunist, si NU am folosit acel cuvant in mod derogator, deoarece chiar am considerat ca la urma urmei una din caracteristicile unui prim ministru este aceea de a prezenta o anumita imagine si de a se plia pe un anumit program de guvernare; am eu ceva ingrijorari in legatura cu flexibilitatea d-lui Ghiran din cauza unor tendinte depresive, insa sper sa fie de tip corectabil adaptative, nu de tip nevrotic...de aia am si decis in mod etica sa fie numai interimar pana una alta;

    3. Obligatoriu de rezolvat: noul Minister al Protectiei Minoritatilor si Persoanelor Vulnerabile; o functie de nivel de cabinet, desi nu de ministru, va fii ocupata de Costin Comba;

    4. Voi continua sa conlucrez cat mai strans in mod consultativ cu d-na Cloudia de la Consulatul SUA, si cu dl. kuni_san de la Ambasada Nippon-koku. Ambasadorul Regatului Norvegiei si Consulul Regatului Norvegiei, cat si intreg personalul ambasadei acestei tari au drept la zile libere de la programul de consultanta cu mine in acest moment datorita situatiei de criza din tara de origine a domniilor lor;

    5. trebuie sa mai studiez daca ar fi constitutional legal sa scot administrarea Corectiilor de sub Justitie si sa o trec sub o comisie mixta consultativ-administrativa MAI-Ministerul Sanatatii; alte propuneri de schimbari Constitutionale se vor amana pe termen nedefinit exact dupa acelasi program de lucru al comisiei de acceptare a noi membri in Spatiul Schengen;

    ReplyDelete
  50. Capitolul 4:

    6. MApN si Ministerul Economiei si Comertului vor ramane in aceeasi structura, cu aceleasi atributii principale, si chiar cu acelasi personal de baza (mai putin cei ce se vor pensiona in mod normal datorita varstei sau unor probleme medicale); doresc totusi si propun scoaterea expresiei "Mediului de Afaceri" din titlu acelui Minister al Economiei si Comertului, si sa le atrag atentia ca este posibil ca sa mai urmeze, intr-o faza ulterioara de detaliu si niste restructurari pe anumite servicii si departamente, nu prea multe, ca in general sunt OK, si pana una alta am considerat ca este mai etic sa le mentin integritatea curenta asa cum e;
    7. Ministerul Comunicatiilor si al Societatii Informationale va fi desfiintat si transformat in agentie; Dl. Valerian Vreme, actualul ministru al acelui minister, probabil ca NU va deveni directorul acelei agentii, insa am niste sperante pt. dansul in legatura cu un posibil post la MAE;
    8. NU am definitivat nici cine vor fi viitorii ministri ai Min. Sanatatii si ai Min. Transporturilor si Infrastructurii. Primul nu e chiar asa de important, la consilieri trebuie lucrat mai mult decat la cabinet Ministru. La al doilea, o anunt chiar acum pe d-na Boagiu ca C-V-ul dansei NU o recomanda pentru vreo functie anume in acel minister unde lucreaza domnia sa in acest moment;
    9. Sunt din pacate nevoit sa REDUC varsta medie generala a Romaniei de la 13,5 ani la 13,3 ani din cauza d-lui Tismaneanu, care a tras media in jos (dansul, cu o pondere totusi semnificativa, avand numai 12,6 ani, si, din pacate, varsta d-lui Plesu usor deasupra mediei, insa nici aia mai mare de 14, NU a putut contracara pierderile masive direct cauzate de grupul Humanitas, care sunt pe la 5-6 ani maxim majoritatea ...sorry...asta e);
    10. atentie-warn la alianta politica franco-germana ca sunt cu ochii pe voi pe probleme de securitate europeana, si din punct de vedere etic securitatea are precedenta fata de "filozofii" si "ideologii"; asta ca sa nu ziceti ca nu v-am zis.

    EC/RA

    ReplyDelete
  51. Post scriptum:

    @CC: Sorry, efectiv nu ma pot abtine sub poza asta cu tocmai coltul asta din Viena ! Nu stiu daca pot sa promit sa nu mai fac ! Mai ales ca tocmai mi-am definitivat si denumirea viitorului meu partid politic: PCRB, care NU este "PCR-B" (LOL !), ci insemna "partidul clasic romantic banal".

    ReplyDelete
  52. P.P.S.

    @ Se-cret: esti OK. Din curiozitate, stii blogurile lui Mihai Hristea, si al lui Abbilbal ? Tot din curiozitate: care iti place mai mult, Matt Damon sau Johnny Depp ?

    ReplyDelete
  53. Cunosc PE abbilbal și-mi place orașul lui.
    Johnny Depp este preferat.

    ReplyDelete
  54. @ Se-cret: Johnny Depp si Mircea Cartarescu sunt ADORATI in Regatul Norvegiei ! Nu si de mine insa ! Dar astea sunt gusturi si preferinte ARTISTICE, cel mult aplicabile la metode, nu denota neaparat un diferend ideologic sau teoretic de fond !

    @ CC: este inca clar ca NU este posibil sa fiu "basist", nici de alt fel. Chiar m-am gandit sa imi gasesc ALTE initiale, mai inclusive si mai putin controversiale, pentru viitorul meu partid: in loc de PCRB (partidul clasic romantic banal), care este totusi mai desuet, pot sa ii spun PELE (partidul egoistilor libertarieni egalitaristi), ca impaca si pe centristii egoisti cu dreptistii libertarieni cu stangistii egalitaristi, si face referire si la fotbalistul cunoscut si indragit Pele, cat si la zeita vulcanilor din mitologia hawaiiana ! ASTA DA, inclusivitate si semnal de prietenie mondiala ! (Eu am remarcat deja: duminica tind sa fiu mai diplomatic, pe cand sambata sunt inclinat mai mult pe probleme practice de securitate !)

    ReplyDelete
  55. Zau daca nu ar trebui sa-mi fac post adevarat de Radio de Week-end !

    Uite si legenda zeitei hawaii-ene Pele:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Pele_(deity)

    Si un film misto cu Pele fotbalistul (pe numele lui adevarat Edison Arantes do Nascimento), de pe canalul unui norvegian (am inceput sa imi formulez o impresie ca exista legaturi de prietenie Norvegia-Brazilia cam asemanatoare cu cele, mai putin ambitioase, ce-i drept, Romania-Bulgaria):

    http://www.youtube.com/watch?v=8QEmnP48PEc

    ReplyDelete
  56. P.S. FFF IMPORTANT: cand am folosit cuvantul "libertarieni" NU l-am folosit in sens scandinav, ci in sens american.

    ReplyDelete
  57. P.S. Imi retrag speranta exprimata mai devreme ca dl. Mihai-Razvan Ungureanu va candida la functia de presedinte al Romaniei la alegerile imediat urmatoare. Doresc sa il sfatuiesc sa mai astepte o tura, ca, desi pe SIE general lucrurile merg in general bine, mai avem inca nevoie de expertiza dansului pe DCI.

    P.P.S. Va rog eu frumos nu ii dati prea multa apa la moara d-lui V. Ponta, ca parerea mea despre dansul a evoluat de la rea la mai rea. Nici nu stiu cum l-as putea caracteriza asa pe scurt, decat poate ca "badaran ingamfat in mod nejustificat". Eu recomand sa nici nu il laudati, sau sprijiniti, nici sa il criticati, ci sa il lasati sa se "autodistruga", (din punct de vedere cariera politica, evident), singur.

    ReplyDelete
  58. Update: gata ! Am definitivat componenta viitorului executiv:

    http://eucraciun.blogspot.com/2011/08/viitorul-cabinet-executiv-al-romaniei.html

    Este un guvern echilibrat, reprezinta bine atat diverse competente cat si nationalitatile conlocuitoare, am si barbati si femei (ma rog, proportia nu e inca ideala, dar trebuie totusi sa respectam stadiul actual al dezvoltarii Romaniei). La Transporturi si Infrastructura mi s-a parut problema atat de presanta, incat am "furat" un general adevarat de la SIE si l-am pus pe el ministru acolo. Costin Comba, esti adjunct pe noul minister al Protectiei Minoritatilor si Persoanelor Vulnerabile, imediat sub d-na ministru Incze Klara ! Ti-am gasit-o si pe Daniela, Consilier I, sa te ajute si ea imediat sub tine.

    Eu ma declar momentan satisfacut, I did my best, acum pot sa ma apuc cu inima mai usoara si de problema presanta imediat urmatoare: restructurarea si imbunatatirea MAE-ului, si pregatirea vizitei de stat a noului presedinte al Republicii Federative Brazilia, d-na Dilma Rousseff, in tarile vecine si prietene Republica Bulgara (pe litoral), si Romania (la munte). (Tatal dansei este de origine bulgara, http://en.wikipedia.org/wiki/Dilma_Rousseff .)

    P.S. Ii anunt inca o data pe d-nii Cratarescu si Jorg Plath ca Romania, atat din punct de vedere cultural, cat si geopolitic clasic, face totusi parte, IMHO, si trebuie sa ma continue sa faca parte, cel putin pana ies eu la pensie, estimativ in 2057, din zona Balcanica. Dupa cum mi-era deja teama, Institutul Cultural Roman de la Viena, de la care astept sa se puna pe treaba IMEDIAT sa organizeze o vizita a d-lui scriitor Mircea Cartarescu in Austria, (intr-o vizita de 3 zile, escala catre Londra), si un interviu cu dansul la TV Austriac, deci, dupa cum mi-era teama, mi s-a reconfirmat ca sunt niste lenesi si niste incompetenti. (Cred ca de vizita ulterioara la Londra va trebui sa ma ocup eu personal, avand in vedere debandada si incompetenta de la MAE.)

    Mie a ajuns sa-mi fie si teama sa dau click pe site-urile MAE, ca precis ca o sa ma aleg cu ulcer de stres...asa de haos si lene si incompetenta vad acolo ! E posibil asa ceva ? CUM ESTE POSIBIL in anul 2011 sa nu aveti ambasador plin in Republica Coreea, ci doar un insarcinat de afaceri si nici macar un site ca lumea ? Cine e atasatul militar pe Republica Coreea ? Dar pe Republica Filipinelor ? Pe ce lume traiti dvs. acolo la MAE ? Repet, IMI ESTE GROAZA sa aflu ce e pe Scandinavia. Tot eu trebuie sa va invat sa mai puneti mana pe un telefon sa mai ziceti "Buna ziua" din cand in cand la Justitie si MAI ? Ce ati invatat din cazul de tip "sentinel event" din februarie din Danemarca ? Acum vad ca e vacanta la dvs...In Diplomatie NU EXISTA VACANTA.

    Zau daca nu ma apuc sa va verific si la Buget. Ce va trebuia consulat la Vancouver, cand e dezastru pe relatia Asia ? Nu mai vorbesc de Africa. Ca doar nu aveti dvs. in plan si atributii sa infiltrati diaspora de la Microsoft si Boeing din Seattle in timpul schimburilor culturale de vacante la schi !

    ReplyDelete
  59. Hai ca mi-am facut si Casuta Postala pt. comunicat cu Primul Ministru, Raul Ghiran, ca la el pe blog nu stiu ce se intampla dar ba imi apar comentaiile, ba nu imi apar ! Dar sa STITI ca NU am de gand sa folosesc tot coltul asta mereu, ca m-am plictist de POZA asta (nu mai vorbesc de problemele de securitate de tip garden variety referitoare la folosirea in general a casutelor postale, mai ales in PUBLIC, in vazul intregului mapamond !)

    Deci, urmeaza corespondenta pt. Raul Ghiran, care m-a intebat cum de gasesc eu site-urile la care dau link din cand in cand.

    (Poate sa citeasca asta si grupa mica de la gradinita MAE. Grupei mijlocii i-am comunicat despre planul lectiei nr. 1 la mine pe BUFARR:

    http://eucraciun.blogspot.com/2011/08/lectia-nr-1-pt-grupa-mijlocie-mae.html

    Iar grupei mari i-am trasat deja planul de sarcini chiar azi mai devreme TOT pe BUFARR !

    http://eucraciun.blogspot.com/2011/08/prioritati-mae-romania.html )

    ReplyDelete
  60. 2. in general imi place si daca dau un search google pe un subiect anume daca gasesc documente de tip "pdf", ca astea chiar sunt documente, lucrari de diploma, lucrari stiintifice, etc. originale. Si este foarte informativ, e ca si cum ai citi dintr-o revista serioasa. Dar uite si un document pdf din UK cu cateva incurajari si propuneri simple ale unui model de protejare a sanatatii mintale generale, de care cred ca pot beneficia toti, PAGINA 5, in mod special: http://pohg.org.uk/support/downloads/ukpha-corlett.pdf

    Ce e sanatatea mintala, in mod mai larg, tot educativ, putem afla si de pe wikipedia:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Mental_health (vezi mai ales perspectiva "mental well being")

    ReplyDelete
  61. FORMIDABIL ! Uite ca si aici imi dispare punctul 1 ! Exact acelasi lucru mi se intampla pe blogul lui Raul G. O fi ceva in neregula cu Blogspot, ca singurul punct comun este ca suntem toti pe Blogspot !

    O sa postez punctele 3 si 4 sa vedem ce se mai intampla !

    ReplyDelete
  62. Mda...aveam linkuri de domeniu GE OH VEH, astea nu imi apar. O fi ceva cu Blogspot si cu linkurile de pe domeniul asta. Treaba lor ! Voiam sa indemn pe toata lumea sa considere drept reputabila si serioasa pagina National Institutes of Mental Health (dati Google search) ca are informatii utile si inteligibile nu numai la nivel expert, dar si pt. cel mai larg posibil public general, are si informatii despre medicina naturista, si aia principala, si pe boli, si are si linkuri la ce studii de cercetare se desfasoara in acest moment, in caz ca e cineva cu o boala mai grava sau mai rara si doreste sa faca parte dintr-un proiect de cercetare. E un site F. UTIL.

    ReplyDelete
  63. P.S. @ guvern SUA + Blogspot: Gee, oy vey !

    ReplyDelete
  64. P.P.S. @ popor American, inclusiv toate diasporele: v-am comunicat direct intr-un P.S. in lb. engleza de pe blogul Opozitiei, (Adrian Ciubotaru punct RO), pe acolo sub postul ala despre Consolare, http://www.adrianciubotaru.ro/consolarea-neputintei-de-a-schimba-ceva/ , care vine taman dupa postul despre Fat Frumos !

    Repet, I AM NOT MAD AT YOU, I HAVEN'T FORGOTTEN YOU, etc. Dar doar n-oti vrea sa va fac si dvs. TOT EU planul cincinal cum le fac la MAE !

    ReplyDelete
  65. I salute, (in the sense of applauding & encouraging), the USO AND USO style effort !

    http://www.return2style.de/1939-49/homepage.htm

    http://www.uso.org/

    ReplyDelete

Atacul cu idei :