Tuesday, April 19, 2011

Symbol

Această postare îşi are, cumva, izvorul în postarea anterioară. Vă provoc să numiţi simbolurile unei natiuni, ale unei generaţii, ale unei culturi, simbolurile voastre, ale noastre.

24 comments:

  1. Greu subiect...simbolul unei națiuni= etnogeneza lui. Simbolul unei generații poate fi orice, de la plete, la blugi, la gadgeturi....Simbolurile unei culturi sunt numeroase, nerecunoscute însă de mulți....simbolul meu? OMUL!

    ReplyDelete
  2. Grea tema...Nu e usor de ales un simbol intr-adevar...

    ReplyDelete
  3. @ AliceGeorgiana : nu trebuie să dăm răspuns la toate. Important ar fi măcar să ne facă să le căutam.
    Nu am să cer niciodată unui adolescent să îmi spună un simbol al CULTURII, pentru că el nu a apucat încă să descopere cultura.
    Diferenţa dintre tine (ca intelectual) şi un tânăr abia ieşit în viaţă este de cum analizează. Prin ce prismă vede lucrurile si SIMBOLURILE.

    ReplyDelete
  4. Costin, am incercat sa fac un „rezumat al sintezei”, asa cum vad eu! Stiu ca este greu, daca nu chiar imposibil sa dam raspunsuri unor astfel de intrebari care par retorice uneori....dar trebuie sa incercam macar!Numai bine!

    ReplyDelete
  5. @ Cristi : trebuie cumva să conştientizăm că dacă stăm pe un scaun, nimeni nu ne va arăta valorile morale şi culturale ale unei societăţi.
    Trebuie să le conştientizam, doar aşa ne putem construi un sistem de valori durabil şi bine susţinut de realitate, din care, cei pe care Alice Georgiana îi scoate în viaţă, vor avea de unde să aleagă un drum sănătos din punct de vedere valoric.

    ReplyDelete
  6. @ Alice Georgiana : asta este până la urmă esenţa. Să încercăm să descoperim valorile şi simbolurile în care, cei ce vin în viaţă, se vor ancora.

    ReplyDelete
  7. Frate, dar greu subiect vai ales. O sa ma gandesc :)

    PS; Vezi ca-ti merge greu blogul, asta e cde la sablog

    ReplyDelete
  8. Stii, si eu descopar in fiecare zi pe cineva, sau ceva despre care nu stiam foarte multe lucruri, ma documentez si incerc sa dau si eu mai departe. Chiar daca elevii mei nu sunt receptivi la asa ceva eu insist si chiar am avut o surpriza frumoasa la clasele a XI-a cand le-am prezentat cei mai importanti oameni de stiinta romani din toate domeniile. Au ramas impresionati de faptul ca romanii nostri au fost pioneri in multe dintre descoperirile care ne fac acum viata mai usoara..de la Ana Aslan, Traian Vuia, Henry Coanda, Nicolae Paulescu, Gogu Constantinescu, Victor Babeș și lista este foarte lungă....Numai bine!

    ReplyDelete
  9. @ Petrişor : ştiu că este greu, dar ca să comentezi o fotografie este destul de uşor. Să conştientizezi ce se întâmpla cu tine şi in ce sistem de valori te afli, este destul de greu, iar asta îţi dă de gandit. Sunt oameni care dacă ar fi fost în locul tau ar fi dat cu flit. Scopul meu este cel pe care l-am atins şi în cazul tău, să te pună pe gânduri, să începi să conştientizezi anumite aspecte.
    De aici şi până la a încerca să ne construim viaţa bazându-ne pe un sistem de valori bine ancorat în cultură nu prea mai este un drum lung.

    ReplyDelete
  10. Costin, simbolul ales de mine este Constantin Brâncuşi. Este mai mult decât un simbol pentru România.

    ReplyDelete
  11. @ Cristi : da este un simbol. Anual mii de tineri merg să vadă Coloana Infinitului sau merg să se căsătorească la Poarta Sărutului. Este un simbol al culturii româneşti

    ReplyDelete
  12. Ne bombardezi cu teme... extrem de serioase! Eu am scris pe lista pe care ai propus-o ieri - "Români frumosi" - despre Angela Gheorghiu :)

    ReplyDelete
  13. credeam ca simbolurile sunt, in general, grecesti, nu romanesti.
    Eu m-am oprit la george enescu

    ReplyDelete
  14. incerc un ton simplu: la irlandezi berea, la noi palinca, sarmale. din exterior inca simbolul Romaniei e Ceausescu, din pacate.

    ReplyDelete
  15. http://lhutanu.blogspot.com/2011/04/symbol.html

    ReplyDelete
  16. Consider simbolul Romaniei ...turnul Eiffel. Da, da ! A fost construit dupa tehnologia unui inginer roman, Gheorghe Panculescu, despre care nu stie si nu vorbeste mai nimeni. Asta e simbolul Romaniei, ignorarea valorilor sale, de orice fel.

    ReplyDelete
  17. @ Carmen : încerc şi altceva. Sper că rezultatul este vizibil.

    ReplyDelete
  18. @ Dama fără Camelii : îti mulţumesc pentru alăturarea ta celor care nu au uitat de simboluri ale României.

    ReplyDelete
  19. @ Raul : poate că asta merităm, mă gândesc.

    ReplyDelete
  20. @ Lumi RO : pentru cei care sunt plecaţi din România, este un Simbol. Pentru mulţi din ţară, nu reprezintă mai nimic.

    ReplyDelete
  21. @ Zina : Să ştii că în mică parte susţin opinia ta. Într-adevăr, la noi valorile sunt ignorate.

    ReplyDelete
  22. PTIU ! Piei drace ! PISICA BLESTEMATA ! LOL ! Noroc cu filmul ala numit "Acea pisica blestemata !"/"That Darn Cat !" care imi mai coboara din anxietatea provocata de vederea pana si a UMBREI unei pisici...dar chiar le urasc, ZAU ASA ! Le tolerez DOAR pe alea din desenele animate. O data chiar am incercat sa salvez un pui de pisica neagra abandonat luandu-l in ghiozdan la scoala si dandu-i ceva de mancare din senvisul pregatit de mama, dar pana la urma noroc ca l-a adoptat un alt coleg mai priceput decat mine la avutul grijii de pisici. In general NU SUFAR pisicile, dar de puii aia destinati inecarii mi-e cam mila cand ma gandesc la soarta lor. Sper ca nu se mai practica in mod larg, dar totusi am o presimtire ca inca se mai practica asa ceva la tara. Nu am cum sa ma impotrivesc acestei cutume relativ barbare. decat poate sa sustin educatia populatiei rurale a Romaniei sa isi duca pisoii nedoriti din curte la veterinar sa le dea el/ea injectie letala, sau sa isi castreze biochimic sau chirurgical motanii si pisicile din curte. Habar nu am daca se practica asa ceva in tarile mai civilizate cu servicii veterinare mai avansate. stiu doar despre caini. Poate ca o fi bine sa se implementeze acest tip de program si in ceea ce priveste pisicile. Voi, expertii in pisici ce ziceti ?

    http://www.youtube.com/watch?v=ggKG9uJxwdM

    http://en.wikipedia.org/wiki/That_Darn_Cat!_(1965_film)

    http://www.youtube.com/watch?v=dC34cq0Pf-c

    ReplyDelete
  23. Uite ca About DOT com zice ca si pisicile care sunt animale de companie trebuie sterilizate:

    http://cats.about.com/od/spayneuter/Spay_Neuter_for_Cats.htm

    ReplyDelete
  24. E prea tarziu la ora asta sa mai pot gandi la ceva, dar imaginea e fascinanta. Felicitari!
    (vizionez cateva postari mai vechi din blogul tau, mi-ar fi placut sa le gasesc in categorii - gen portret, arhitectura, peisaj, reportaj etc E bine si asa, pe sarite, pana una alta. )

    ReplyDelete

Atacul cu idei :