Thursday, March 19, 2015

Fumam si respectul sau ce?

Se asteapta curand votul final asupra legii fumatului in spatiile publice. Ce inseamna asta in mare, ca va fi interzis sa fumezi in statiile RATB, la scara blocului, etc.
As vrea sa se aprobe aceasta lege. Sunt nefumator, dar asta nu inseamna ca imi afecteaza modul de privi lucrurile. Totul se rezuma la a nu il deranja pe cel de langa tine. Este principiul de baza al democratiei.

Faptul ca un fumator imi da in nas si in ochi fumul unei tigarete inseamna ca ma deranjeaza. Hai sa vedem care pe care nu respecta. Daca amandoi asteptam autobuzul, care pe care nu respecta. El poate sa nu isi aprinda tigara, eu ce pot face?

Cu totii suntem indignati cand vedem copii de 14-15 ani ca fumeaza, dar noi nu le dam nici un exemplu. Le cerem copiilor sa nu faca asta ca e nasol, ca le face rau, dar noi fumam in casa cu ei.
Nu ne place cand cand urcam in autobuz si langa noi se aseaza unul/una si miroase a tutun de iti intoarce nasol. Dar ce facem? Fumam cum coboram din autobuz, cum iesim din casa, cum iesim de la film.

Legea asta daca va fi aprobata va produce si ceva pagube la buget. Vor scadea vanzarile la tigari, adica si cota parte a statului din vanzare.
Sunt total deacord ca in cladirile publice, exceptand spitalele si scolile sa se faca spatii inchise cu aerisirea aflata la macar 2,5 m inaltime, pentru cei care aleg sa fumeze. Au acest drept, nu il putem interzice in spatiile special amenajate, asta mi se pare ca fiind o incalcare a unor drepturi.
Deasemenea cred ca ese normal ca in spatiile private - cluburi, restaurante, terase- sa fie amenajate spatii inchise pentru fumatori (fumatul la masa mi se pare de prost gust, mi se pare un cocalarism ajuns la apogeu).

10 comments:

  1. Ar fi ideal sa se aprobe si mai ales sa se si respecte. :)
    Banii vor veni din amenzi daca se vor si da... Pentru ca scrie mare fumatul interzis in lift, pe scari rulante ... si se fumeaza lejer.
    Iesi afara sa iei o gura de aer si nu mai stii pe unde sa mergi. Te intorci acasa, in lift, pe scari .. si in apoi chiar in casa ta daca vrei sa deschizi un geam sa aerisesti.. numai fum.
    Le respect dreptul de a alege sa isi otraveasca viata, dar sa o faca responsabil, otravindu-se doar pe ei. Nu si pe cei din jur. Care au ales altceva si nu au de ce sa fie jigniti la tot pasul si invaluiti in fum si scrum.
    :)

    ReplyDelete
  2. Este doar un proiect de lege care va ramane la stadiul de proiect. Incasarile la bugetul de stat din acciza aplica tigarilor este o suma importanta care nu poate fi acoperita din alta parte.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Romica imi e teama ca ai mare dreptate si ca nu se va face mare branza.

      Delete
  3. Nu poţi să fii tolerant cu homosexualitatea vădită public, ba să fii şi susţinător al legiferării căsătoriilor homosexuale, dar să fii contestatar al fumatului în spaţiul public, ba să fii şi susţinător al interdicţiilor pentru fumători. Şi una, şi cealaltă, şi însăşi ipocrizia noastră, adică toate, atît în spaţiul public, cît şi în... particular, ţin de sănătatea minţii, de educaţie şi buna creştere ale fiecărui individ, ale fiecăruia dintre noi, OAMENII. Aşa dăm chip şi amprentă OMENEASCĂ SAU NU societăţii din care facem parte şi epocii în care trăim.

    ReplyDelete
  4. Din fericire o sa se aprobe legea asta in curand!

    ReplyDelete
  5. That is an extremely smart written article. I will be sure to bookmark it and return to learn extra of your useful information. Thank you for the post. I will certainly return.

    ReplyDelete
  6. Dar , daca in loc sa fie elaborata o astfel de lege , s-ar da interzis la folosirea tuturor autovehiculelor particulare { doar " institutiile " ca pe vremea odiosului si sinistrei } care polueaza totusi la greu , atunci cam ce-ai mai avea de spus ??? Un fost ministru al sanatatii pe numele sau Eugen Niciolaescu , a obtinut elaborarea si mai ales aprobarea unei legi care , marea accizele la tutun si alcool , o lege numita ..." taxa pe viciu ". Spunea domnul ministru Nicolaescu pe atunci ca , " banii colectati astfel vor fi folositi la modernizarea spitalelor romanesti la modernizarea " sanatatii ' in general " . Te anunt cu respect ca , " sanatatea " din Romania este cam tot pe aceeasi butuci pe care a lasat-o si dl. Nicolaescu . In cazul in care o astfel d e lege va fi aprobata si aplicata...sant curios cine va colecta banii si....mai ales ce s e va alege de ei { mai pe romaneste : in buzunarele cui vor intra acesti bani ? } deoarece , ce s-a ales din suprataxarea alcoolului si tutunului am cam vazut .

    ReplyDelete
  7. Miscarea asta ar fi trebuit facuta de mult timp. Nu poti sa mai iesi intr-o cafenea sau un pub ca e plin de fum. Mergi intr-o statie de RATB sau te asezi pe o banca intr-un parculet, vine cineva langa tine si iti sufla in ochi.

    ReplyDelete
  8. Cel mai nasol este cand te plimbi prin parc cu copilul si trec pe langa tine fumatori sau stau ingramaditi cate 2-3 pe o banca, iar cand treci pe langa ei ti se taie respiratia. Deci zici ca mergi sa plimbi copilul in parc pentru ca e aerul mai curat, dar pana la urma mai ales pe caldurile din ultimul timp unde sa te mai si duci? Nu stiu daca a intrat sau nu legea in vigoare insa nu cred ca se va aplica atat de simplu pentru ca asta inseamna sa vezi oameni ai legii la fiecare colt de strada, sau macar in parcuri, ceea ce eu nu prea am vazut. Nu cred ca o sa scada vanzarile la tutun pentru ca poti sa te abtii pe moment sa fumezi in parc, iar apoi cand ajungi acasa fumezi dublu.

    ReplyDelete


  9. Excellent Blog! I would like to thank for the efforts you have made in writing this post. I am hoping the same best work from you in the future as well.
    I wanted to thank you for this websites! Thanks for sharing. Great websites!

    https://happychick.one
    happychick pc



    ReplyDelete

Atacul cu idei :